Проекти

Нови образователни видеа за фолклорните области на България във връзка с дистанционното обучение

Помощен материал по учебен предмет "Музика"

Нови образователни видеа за фолклорните области на България във връзка с дистанционното обучение

 

11 нови образователни видеа с фолклорна насоченост бяха създадени като част от поредицата "Концерти за малчугани и великани“ по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Лектори във видео филмите са музикантите: Добри Рахнев – гайда, тъпан, Петър Иванов – кавал, Мартин Владимиров – гъдулка, Станислав Атанасов - тамбура. Всички участници в проекта са фолклористи с музикално образование и свирят заедно във Формация "Хаджии".

Кратките образователни филми представят всеки един от основните традиционни български музикални инструменти, както и шестте фолклорни области поотделно. Записът е направен в рамките на първо издание на "Фолклорни "Концерти за малчугани и великани" тази година пред деца от различни училища и техните родители. По време на събитието освен традиционните български инструменти, беше специално представен на децата и архаичния инструмент – булгара (единственият инструмент в света, който носи името на народа си), предшественик на традиционната българска тамбура. 

Създаденият виртуален продукт е подходящ за ползване в общообразователните училища, като нагледен материал при преподаване на български фолклор. Видео материалите от събитието са публично достъпни в youtube канала на „Концерти за малчугани и великани“ за образователни цели. Онлайн проектът е създаден във връзка с настоящата ситуация, при която децата у нас и по света учат дистанционно и все повече учители използват налични онлайн уроци в обучението.

 "Концерти за малчугани и великани“ е регулярно събитие, което многократно се провежда от 2017 г. До момента са представени концертно и като уъркшоп инструментите: арфа, струнни лъкови инструменти, ударни инструменти, различни видове китари, дървени духови инструменти и др. Създадени са много онлайн епизоди, включително е наличен и онлайн епизод за органа, заснет в партньорство със Софийската филхармония.

Присъствено са планирани през 2021 година три издания на проекта в рамките на Лятна програма на Столична община на 7 и 14 август и 3 септември до НДК с вход свободен за деца и родители.

Очаквайте повече информация за тях в нашата медия и в официалната страница на "Концерти за малчугани и великани“ https://www.facebook.com/Musicforkids.bg

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
03.05.2021 г. 11:53
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32662-novi-obrazovatelni-videa-za-folklornite-oblasti-na-balgariya-vav-vrazka-s-distantsionnoto-obuchenie