Проекти

"Срещи с изкуството" в галерия УниАрт на НБУ

Първата тема на фокус тази година е „Изкуството на Ниските земи 16.-18. век“

"Срещи с изкуството" в галерия УниАрт на НБУ

 

◊ ПОКАНА

Галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ поставят началото на нова образователна програма на име „Срещи с изкуството“.

Форматът представя една глобална годишна тема, в която ще вземат участие различни гост-лектори, които ще разгледат в дълбочина проблеми във визуалните изкуства.

Първата тема на фокус тази година е „Изкуството на Ниските земи 16.-18. век“ и ще представи колекцията на галерия „УниАрт“ – дарение „Божидар Данев“ от произведения на Ниските земи.

Гост-лектор на галерията по темата ще бъде г-н Фризо Ламертсе.

Фризо Ламертсе е специалист по атрибуиране на произведения от фламандската и нидерландската школа. Той е главен куратор на колекция „Фламандско изкуство“ в Rijksmuseum, един от десетте най-известни музеи в света. Ф. Ламертсе ще разкаже за историята на художниците, творили преди повече от пет века. Ще поговори за портретите на знакови личности в историята и копията на произведенията, които стават много разпространени по това време.

Финалното трето събитие ще бъде дискусия с участието на Фризо Ламертсе и гост-дискутантите проф. Стоян Сгурев (ESSEC, Париж) и изкуствоведа д-р Тодор Петев (СУ). Дискусията ще се фокусира върху темата за художествения музей през 21. век, ще бъде обменен опит и ще се обсъдят ценни кураторски практики във връзка с изкуството на Ниските земи.

Събитията ще се проведат на 21, 23 и 26 април от 18.00 часа, онлайн през платформата Zoom и ще бъдат излъчвани на живо в  Facebook канала на Галерия УниАрт - https://www.facebook.com/nbu.uniart

Събитията ще са отворени за широката публика, като всеки включил се ще може да отправи въпрос към Фризо Ламертсе.

 

◊ ПРОГРАМА:

21.04. - 18:00 часа – Въведение в изкуството на Ниските земи, 16.-19. век.

23.04. - 18:00 часа – Изкуството на Ниските земи, 16.-19. век. Портрети и Копия. Примери от колекция „Божидар Данев“ на галерия „УниАрт“.

26.04. - 18:00 часа – Дискусия с Фризо Ламертсе, проф. Стоян Сгурев и д-р Тодор Петев

 

Фризо Ламертсе учи история на изкуството в Амстердам. От 1986 до 1992 г. работи в Кралския дворец, Амстердам. През 1992 г. става куратор на отдела на старите майстори и скулптури на Музея Бойманс Ван Бейнинген, Ротердам. Сред изложбите, организирани от него в този музей са „Пътят към Ван Ейк“ (2012-2013) и „Разкриване на ежедневието“, „От Бош до Брьогел“ (2015-2016). През 2005 г. работи за Rembrandthuis, Амстердам, за да подготви заедно с Jaap van der Veen изложбата Uylenburgh & Son, Лондон, Dulwich Picture Gallery и Амстердам, Museum Het Rembrandthuis, 2006. От март 2020 г. е куратор на нидерландското изкуство от 17. век в Rijksmuseum. Има многобройни публикации за фламандското изкуство от 15.-17. век.

 

Стоян В. Сгурев е професор в ESSEC – Париж, Франция. Той получава докторска степен по социология от Станфордския университет и е докторант в MIT. Неговите изследователски интереси обхващат широк спектър от теми, включително иновации и практики за оценка в творческите индустрии и социални мрежи и изграждане на пазара в историческа перспектива. Наред с други публикувани изследвания, той е писал за организацията и търговията на холандската източно индийска компания през 18. век, взаимозависимостта между финансите и изкуството от 15. век до наши дни и за появата и разпространението на маслена боя във Фландрия и Венеция. Преподава курсове по „Арт мениджмънт“ и „Естетика и история на изкуството“, излага личната си колекция от гравюри и литографии. Член е на Настоятелството на университетската галерия в Нов български университет в София.

 

Тодор Петев - Факултет по образователни изследвания и изкуства, СУ „Св. Климент Охридски“. Получава докторска степен по история на изкуството в Принстънския университет, специализирал Средновековно и Ренесансово изкуство и ръкописи в Северна Европа. Сред публикуваните му трудове и изследователска работа дисертацията му е озаглавена „Изследване на прехода от ръчно изработени към отпечатани изображения през късното средновековие: Среден нидерландски молитвеник за живота и страстите на Христос“ (Kortrijk, SB Ms. 26).

Той е и директор и основател на Фондация „Моят музей“, която се занимава с разработването и прилагането на учебни програми в музеите, семинари за професионално развитие за музейни специалисти и учители за музеите като среда за учене.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
20.04.2021 г. 14:45
Етикети:
проф. Стоян Сгуревобразователна програмадискусиялекциягалерия "УниАрт"Нов български университетНБУ
д-р Тодор Петев
Фризо Ламертсе
„Срещи с изкуството“
Център „Българо-европейски културни диалози“
Посетено:
898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32617-sreshti-s-izkustvoto-v-galeriya-uniart-na-nbu