Проекти

10 кратки филма видеопоезия

Проект на Владимир Михайлов по стихове на съвременни български поети

10 кратки филма видеопоезия

 

◊ ПРОЕКТ "10 КРАТКИ ФИЛМА ВИДЕОПОЕЗИЯ"

Наскоро във виртуалното пространство се появиха кратки поетични филми по текстове на съвременни български автори. Александър Арнаудов, Наталия Иванова, Марион Колева, Иван Ланджев, Калоян Игнатовски, Десислава Неделчева са сред поетите, по чиито произведения бяха заснети филмите. Към проекта се присъединиха младите актьори Виктория Владова и Димитър Сулев, както и студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които участваха в озвучаването и музикалното оформление. Кратките филми видеопоезия могат да се гледат в специално създадения канал poe3.

„Видеопоезията е вид изкуство, в което органично се съчетават визуалното и поетичният текст“ - разказва авторът на проекта Владимир Михайлов. Тя е пограничен жанр. От една страна е сроден с класическия късометражен филм, но за разлика от него във видеопоезията водещата роля е на поетичния текст. От друга страна е сродна на музикалния клип, макар че стихотворението се рецитира, а не се пее. Има общо и с литературните четения, но визуалното във видеопоезията добавя допълнителен смисъл, обогатява произведението или акцентира на определена интерпретация. Жанрът е познат още като визуална поезия, поетроника, поетичен видеоклип, кинопоезия и други, но те не се припокриват като понятия и концептуално се различават в една или друга степен.

В опит да бъде съставен манифест на жанра, Том Конивс, автор на видеопоезия, казва, че видеото притежава средствата да изрази неограничен брой взаимовръзки между образ, текст и звук чрез конкретно или абстрактно тълкуване на стиховете. Текстът има уникалната способност да предава чрез символика абстрактни идеи и конкретни предмети и като такъв, играе водеща роля в изразните средства на видеопоезията. Използването на музикален фон значително засилва сетивните възприятия към творбата. Сливането на поетичен текст, визия и музика създава тази нова форма, която е по-достъпна за широката публика в днешния високотехнологичен свят.

Владимир Михайлов споделя, че творческата концепция на проекта “Десет кратки филма видеопоезия” се основава на все по-засиленото общуване с изкуството в дигиталния свят. По традиция поетичните текстове се възприемат чрез книгите или литературните четения, а тук стиховете са положени в съвременна аудиовизуална среда. Краткият, лаконичен жанр на видеопоезията ги проектира в полезрението и съвременните възприятия на днешния читател и зрител.

Владимир Михайлов завършва Филмово и телевизионно операторско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Яцек Тодоров. Сред филмите и сериалите, в чието създаване участва, са: „Пансион за кучета“, „Лора от сутрин до вечер“, „Дъвка за балончета“, „Четвърта власт“, „Връзки“, „Пътят на честта“, „Отдел Издирване“ и други.

*

Проектът "10 кратки филма видеопоезия" се осъществява с подкрепата Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи '20“.

 

Автор:
Мария Янева
Публикация:
17.04.2021 г. 19:16
Етикети:
български поетипоезиякратки филмивидеопроектВладимир Михайлов
английски субтитри
"10 кратки филма видеопоезия"
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32606-10-kratki-filma-videopoeziya