Проекти

34 български артисти се изправят срещу речта на омразата

Арт интервенциите се разгръщат през месец април, като част от кампанията на Fine Acts

34 български артисти се изправят срещу речта на омразата

Николай Петров – GLOW за Fine Acts. Снимка: Михаил Новаков

 

◊ ИНИЦИАТИВАТА

34 български артисти застават срещу речта на омразата – чрез серия от градски арт интервенции, интерактивни инсталации и свободни за ползване илюстрации. 

Инициативата е на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие. Арт интервенциите се разгръщат през месец април, като част от кампанията Love Speech на Fine Acts срещу речта на омразата в България. 

Сред имената, които се включват в инициативата, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов, и много други. 

“Речта на омразата в обществото, политическата и медийната среда нараства, и все повече хора се чувстват лично застрашени, като според водещи национални изследвания, основни таргети са роми, ЛГБТИ хора, и бежанци/мигранти. Изкуството е един от най-мощните инструменти за това да достигнем до сърцето на аудиторията. Редица научни изследвания казват, че мнения се променят не чрез предоставяне на още и още факти, а чрез предизвикващи съпричастност преживявания – каквото е изкуството”, казват от Fine Acts.  

Отпразнувай многообразието | Николай Петров – GLOW

Работата на Николай Петров – GLOW е огромен стенопис на ул. "Бачо Киро" 38 – най-голямата му самостоятелна акция до момента. Творбата представя обществото като многоцветна композиция, изградена от различните уникални цветове, нюанси и тонове на всеки индивид. “Всички хора са красиви, нека отпразнуваме многообразието и да не се делим по цвят, сексуална ориентация, раса или социално положение”, казва GLOW. 

Лично осветление | Венелин Шурелов

Втората арт намеса е видео инсталация на художника Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, като възможност да се „осветлят“ лицата на една невидима общност. Работата е и “практично средство да видим пътя си, къде стъпваме, върху кого?”, казва Шурелов. Локацията е до Галерия “Сердика” на Женския пазар в София.

Другите хора | Станислав Беловски

Третата градска арт акция е посветена на темата за бежанците. “Другите хора“ на артиста Станислав Беловски, която може да бъде видяна в открития двор на Гьоте-институт в София, е композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография. Според Беловски, “ако войнстващо нетолерантните имат по-често възможност да влязат в непосредствен досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите”.

Интерактивна инсталация | Вито Валентинов

Финалният компонент от кампанията Love Speech е интерактивна арт инсталация, създадена от артиста Вито Валентинов. Тя ще бъде представена в рамките на изложба, която се открива на 23 април в галерия “КО-ОП” в София. Арт инсталацията изследва връзката между думите и действията. Творбата се състои от различни обекти, с които посетителите ще могат да взаимодействат. Целта е да се представи езика на омразата чрез реални движения на физически обекти в изложбеното пространството и по този начин да се въвлекат емоционално участниците.

Серия илюстрации

В рамките на кампанията 30 български артисти създават свободни за ползване илюстрации, посветени на темата слово на омразата. Те са публикувани под отворен лиценз и са достъпни за некомерсиална употреба от активисти и граждански организации. Част от илюстрациите бяха изложени като широкоформатни постери по спирките на градския транспорт в София, Пловдив и Бургас. Можете да видите всички създадени към момента творби тук, а материалите на български могат да бъдат намерени тук. В момента 10 от артистите финализират своите работи, които ще бъдат представени в рамките на месеца.

Кампанията е подкрепена от Фонд Активни граждани България.

* * *

Проектът “Креативни кампании – иновациите в подкрепа на човешките права” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект “Креативни кампании – иновациите в подкрепа на човешките права” е да засили публичната подкрепа за правата на човека в България, както и да увеличи капацитета на гражданския сектор за водене на кампании. 

 

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието му се носи от Fine Acts и при никакви обстоятелства не може да се приема, че материалът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. Повече информация за финансиращата програма вижте на www.activecitizensfund.bg.

Автор:
Ана Алексиева, Fine Acts
Публикация:
13.04.2021 г. 14:12
Етикети:
Посетено:
744
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32582-34-balgarski-artisti-se-izpravyat-sreshtu-rechta-na-omrazata