Проекти

Форум Колекционери / Разговори / Колекционери

Онлайн събитие на 10 април, 14:00 ч

Форум Колекционери / Разговори / Колекционери

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Отворени изкуства" представя второто събитие от пролетната програма на „Форум Колекционери" 2021

Форум Колекционери / Разговори / Колекционери

10 април, 14:00 ч.

Събитието може да бъде гледано във Facebook и YouTube каналите на Фондация „Отворени изкуства"
https://www.facebook.com/open.arts
https://www.youtube.com/user/TheOpenarts
 
Участници: Николай Неделчев, Ирена Гергова
 
Концепция и водещ: Веселина Сариева (Фондация "Отворени Изкуства", Галерия Sariev)
 
Организатор: Фондация "Отворени Изкуства", в рамките на програмата "Въведение в съвременното изкуство"
 

Фондация „Отворени изкуства" има удоволствието да представи второто събитие от пролетната програма на „Форум Колекционери" 2021, което ще се проведе на 10 април 2021 г.
 
Събитието ще се реализира като панелна дискусия с български колекционери на съвременно изкуство, някои от които ще бъдат представени за първи път публично. Разговорът ще премине през запознаване с колекции им, ще представи техните съвсем различни подходи на колекциониране, ще разкрие ситуации, с които те се сблъскват, ще говори за това как пандемията влияе на навиците и плановете им. Ще се обсъдят и новите тенденции в колекционирането на изкуство. В края на дискусията колекционерите ще дадат своите препоръки към галеристи, автори и артспециалисти. Дискусията ще се проведе на български език.
 
През 2021 година в постпандемична ситуация на артсистема в криза „Форум Колекционери" предприема разширяване на традиционния си формат на тематично, структурно и времево ниво, следван от намерението да подпомогне адаптацията на участниците в артсцената в България. Поставяйки основната теза, че познаването и приемането на другия в микрообщността, обединението и споделянето на проблемите и решенията е изход от настоящето и път към бъдещето, „Форум Колекционери" има намерението да създаде обща среда на споделяне и видимост, които дават панорама, възможни насоки за справяне и  предпоставки за бъдещо сътрудничество. Освен тази нова линия, ориентирана към микрообщността, „Форум Колекционери" продължава и традиционната си програма, като реализира международен обмен и запознава с международни колекционерски практики.

Следете за допълнителна информация и предстоящи събития нашия уебсайт и профилите ни в социалните мрежи.
 
Поради противопандемичните мерки пролетната програма на „Форум Колекционери" ще се реализира онлайн.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Николай Неделчев е основател и главен изпълнителен директор на групата за маркетингова комуникация в България – Publicis Groupe. Извън бизнеса Николай е меценат и колекционер, любител на книгите, спорта и пътуванията.
 
Николай колекционира творби на български съвременни автори от 2010 година насам. Син е на скулптора Трифон Неделчев и израства в безвремието на изкуството, заобиколен от творчеството на Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и други големи майстори.
 
Колекцията му има две линии: автори от началото на ХХ век и линия на съвременни художници. В линията съвременно присъстват имена като Сашо Стоицов, Димитър Генчев, Любен Петров, Венцислав Занков, Нина Ковачева, Алла Георгиева, Станимир Генов, Руди Нинов, Аделина Попнеделева, Антон Терзиев, Красимир Кръстев-Рассим, Стефан Иванов, Радоил Серафимов, Богдан Александров, Миряна Тодорова, Калия Калъчева, Валентина Шара, Йонко Василев, Димитър Шопов, Зара Александрова, Вальо Ченков, и други.
 
Изложби с творби на съвременното изкуство от неговата колекция са представяни в Националната художествена галерия, София и в Склад в рамките на програмата Пловдив Европейска столица на културата 2019, Пловдив.
 
 
Ирена Гергова е директор на линията за съвременно изкуство във Фондация MFG. Ирена е майка на три деца, любител на здравословния живот и здравословните мисли, гурме пътешествията и морските ваканции.
 
Фондация MFG е създадена, за да подкрепя творческия потенциал, иновативността и солидарността в българското общество. Постоянна дейност на Фондацията са развиването на различни проекти и включването в значими инициативи и каузи. Специален фокус в дейността ѝ е съвременното изкуство. В тази посока от три години Фондацията работи по създаването на международна художествена колекция. Макар и да има широка гама от творци в портфолиото си, неин фокус са младите, работещи в областта на съвременно изкуство, художниците от България и Балканите.
 
Като всяка колекция, и колекцията на MFG отразява предпочитанията на своите създатели. Пътуванията и срещите с изкуството по време на тези пътувания, са първият импулс, събудил интереса към съвременното изкуство за двете семейства, основатели на фондацията.
 
В колекцията може да видим творби на авторите: Стефан Николаев, Моника Попова, Сашо Стоицов, Мич Брезунек, Любо Кръстев, Мартин Гунчев, Стиляна Узунова.
 
Колекцията на фондация MFG продължава да се развива и да търси своята идентичност, следвайки изкуството на талантливите съвременни художници от целия свят.
 

* * *

Партньор: Национален фонд „Култура"
 
През 2021 проектът се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството" на Национален фонд „Култура".

 

 

Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
10.04.2021 г. 13:32
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32558-forum-kolektsioneri-razgovori-kolektsioneri