Проекти

ПОСТ ПОСТЕР / POST POSTER

Силата на социалния плакат

ПОСТ ПОСТЕР / POST POSTER

 

◊ ПОСТ ПОСТЕР / POST POSTER

Международното триенале на сценичния плакат – София избра деня за размисъл, за да представи другото лице на политическия плакат и да припомни, че той може и трябва да съдържа смислени, силни и универсални социални послания: свобода на словото, свобода на мисълта, мирно съвместно съществуване.

На фона на актуалната политическа рекламна среда, която независимо, че „заля“ града с лица, остана безлична и безвкусна, от 3 април до 3 май 2021 г. в културното сърце на София, на ъгъла на улиците „Шипка“ и „Св. Климент Охридски“ е монтиран внушителен по своите размери и въздействие винил с избрани социални плакати, отличаващи се със знакова образност и общочовешки идеи.

Плакатите Свобода на словото и Свобода на мисълта са на проф. Божидар Йонов и са отличени с награди от Международен конкурс на тема "Правата на човека", организиран от ООН, а автор на другите два плакати е Божидар Икономов (1943-2016): Coexistence - част от грандиозен международен проект Billboard exhibition Coexistence, създаден от Museum on the Seam, Йерусалим и представяна като пътуваща изложба в повече от 30 места по целия свят; Антивоенен плакат, награден от най-голямото международно изложение за социални плакати - триеналето в Монс, Белгия.

Акцията е в рамките на кампанията ПОСТ ПОСТЕР / POST POSTER, чиято цел е да повдигне дебат за това как изкуството на плаката присъства или отсъства от своето най-естествено място и най-престижна галерия – улицата.

Проектът включва серия събития в реална и дигитална следа и се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“.


За допълнителна информация: www.triennial.orbitel.bg

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
04.04.2021 г. 22:13
Етикети:
проф. Божидар ЙоновМеждународно триенале на сценичния плакатплакат
Божидар Икономо
ПОСТ ПОСТЕР / POST POSTER
политическа реклама
Посетено:
689
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32538-post-poster-post-poster