Проекти

"Дигитален архив: театър XX-XXI век" – нов проект на Фондация "Хомо луденс"

Проектът стартира на 26 март със запис на „Арлекино, слуга на двама господари“

"Дигитален архив: театър XX-XXI век" – нов проект на Фондация "Хомо луденс"

 

На 26 март стартира новият проект на Фондация „Хомо луденс“ „Дигитален архив: театър XX / XXI“ век. Той предлага свободен достъп до спектакли с историческа стойност на едни от най-значимите фигури в сценичните изкуства през изминаващото столетие. Проектът е продължение в дигитална среда на традиционната рубрика Архив Театър ХХ век на специализираното списание „Homo Ludens”.

Програмата на проекта се състои от общо 6 заглавия, разпръснати в различни месеци. Излъчванията са през уикендите и ще бъдат достъпни от този сайт на територията на страната за 72 часа. Всички спектакли са със субтитри на български език. Те ще бъдат съпроводени с допълнителни материали, разказващи за представяните творци и тяхната работа.

Излъчванията започват на 26 март в 19:00 часа със запис на Арлекино, слуга на двама господари – легендарна постановка на Джорджо Стрелер по пиесата на Карло Голдони на сцената на „Пиколо Театро“ в Милано. Показваме този спектакъл по повод 100-годишнината от рождението на Стрелер, обявен за най-значимия италиански режисьор на 20. век. Записът ще е достъпен до 29 март, 19:00 часа.

Между 30 април и 3 май българските зрители ще могат да гледат за първи път запис на историческата постановка на Бертолт Брехт по неговата пиеса „Майка Кураж и нейните деца“, която той поставя през 1949 г. в Дойчес театър,  Берлин, а от 1954 г. тя се играе на сцената на основания от него „Берлинер ансамбъл“, където е и заснета. В ролята на Майка Кураж е голямата актриса Хелене Вайгел.

В програмата ще бъдат представени и други знаменити фигури от световния театър като Йежи Гротовски, Робърт Уилсън и др.

За повече информация следете сайта на Фондация „Хомо луденс“.

*

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Фондация „Хомо луденс“
Публикация:
26.03.2021 г. 15:26
Етикети:
спектаклитеатърпроект
"Дигитален архив: театър XX/ XXI век"
Фондация "Хомо луденс"
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32499-digitalen-arhiv-teatar-xx-xxi-vek-nov-proekt-na-fondatsiya-homo-ludens