Проекти

Форум Колекционери / Разговори / Галерии

Онлайн събитие на 27 март от 14:00 ч.

Форум Колекционери / Разговори / Галерии

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Отворени изкуства“ представя първото събитие от пролетната програма на „Форум Колекционери“ 2021:

Форум Колекционери / Разговори / Галерии

27 март, 14:00 ч.

Събитието може да бъде гледано във Facebook и YouTube каналите на Фондация „Отворени изкуства"
https://www.facebook.com/open.arts
https://www.youtube.com/user/TheOpenarts

Участници: Росица Гецова (Аросита), Владимир Илиев (+359 gallery), Мария Василева (Структура), Десислава Зафирова (ONE gallery), Ели Сотирова (KO-OP), Росен Узунов (Little Bird Place), Веселина Сариева (Sariev)
 
Концепция и водещ: Веселина Сариева (Фондация "Отворени изкуства", Галерия Sariev)
 
Организатор: Фондация "Отворени Изкуства", в рамките на програмата "Въведение в съвременното изкуство"

 

Фондация „Отворени изкуства" има удоволствието да представи първото събитие от пролетната програма на „Форум Колекционери" 2021, което ще се проведе онлайн на 27 март 2021 г. 
 
Събитието ще събере за първи път на едно място и в общ разговор представители на най-активните български галерии за съвременно изкуство, както и на най-младите пространства за изкуство. Тази панелна дискусия с български галеристи e посветенa на предизвикателствата пред галериите преди и по време на пандемията. Разговорът ще ни запознае със състоянието на галериите и как се адаптират към тази бързо променяща се ситуация. Ще ни даде примери за добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие. Разговорът ще се проведе на български език.
 
През 2021 година в постпандемична ситуация на артсистема в криза „Форум Колекционери" предприема разширяване на традиционния си формат на тематично, структурно и времево ниво, следван от намерението да подпомогне адаптацията на участниците в артсцената в България. Поставяйки основната теза, че познаването и приемането на другия в микрообщността, обединението и споделянето на проблемите и решенията е изход от настоящето и път към бъдещето, „Форум Колекционери" има намерението да създаде обща среда на споделяне и видимост, които дават панорама, възможни насоки за справяне и предпоставки за бъдещо сътрудничество. Освен тази нова линия, ориентирана към микрообщността, „Форум Колекционери" продължава и традиционната си програма, като реализира международен обмен и запознава с международни колекционерски практики.
 
Следете за допълнителна информация и предстоящи събития нашия уебсайт и профилите ни в социалните мрежи.

Поради противопандемичните мерки пролетната програма на „Форум Колекционери" ще се реализира онлайн.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ
 
Росица Гецова е визуален артист. От 2007 г. е арт директор и собственик на галерия "Аросита", куратор на изложби и събития. Организирала е и реализирала над 280 самостоятелни изложби в галерията. Тя е организатор на "Международен фестивал на стъклото - София" (2010-2016). Фестивалът се провежда на всеки две години в София.
 
Галерия "Аросита" е открита през 1990 г в София. Галерията представя голям диапазон от художници, дава шанс на всеки, който има интересна идея да я осъществи. Галерията предлага и образователни художествени програми и поддържа различни експериментални арт проекти. През 2013 г. галерия "Аросита" се обръща към обществеността, като създава ново улично пространство за съвременно изкуство - Stick Place.
 
/
 
Владимир Илиев е колекционер, арт мениджър, съосновател и председател на „Асоциацията на търговците на произведения на изкуството" (АТПИ) и собственик на галерия +359.
 
Галерия +359 е основана през 2017 в София и се намира в сградата на реставрирана Водна кула, построена през 1929 г. в "Лозенец". Днес тази историческа забележителност е пространство за съвременно изкуство. Програмата на галерията е конструирана върху няколко постоянни проекта: "Форматиране на отсъствието", "Точка на пресичане", "Радиус", "Екосистема" и изследва широк диапазон от идеи и стратегии в съвременното изкуство. Галерията осъществява и Резидентна програма, която предлага работен престой на съвременни визуални артисти, с цел създаване на site-specific инсталации за пространството на Водната кула.
 
/
 
Мария Василева е изкуствовед, основател и собственик на галерия Структура. Мария Василева е един от основателите на Института за съвременно изкуство – София. Куратор на група „8-ми март". Дългогодишен Главен куратор на Софийска градска художествена галерия. Инициатор на Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Създател на наградата за млад живописец на Фондация „Едмонд Демирджиян". Куратор на изложби с българско и международно участие, както в страната, така и в чужбина. Автор на книги и статии в каталози, списания и вестници.
 
Галерия "Структура" е основана през 2017 г. и е пространство за изложби и събития, които представят съвременното изкуство. "Структура" подкрепя художествената сцена чрез местни и международни проекти и се занимава с откриване на нови артистични позиции, идентифициране на художествени движения и оценка на развитието на художниците. Издава книги и каталози, организира разговори с артисти и участва в изложения като Art Paris, Art Rotterdam, viennacontemporary.
 
/
 
Десислава Зафирова е галерист и куратор, основател и собственик на ONE gallery - София. През 2000 г. тя основава Галерия "Триадис", първоначално като виртуална галерия за съвременно изкуство, която през 2011 е трансформирана в галерия "Юзина". Тя организира и продуцира проекта "С уважение към движещите сили" на автора Георги Донов, който остава в скулптурния парк на Националната Художествена галерия. Организира множество изложби и участия на международни изложения като; Istanbul Contemporary, Cosmoscow, Saatchi and Saatchi, London, Art Expo. New York. Тя е директор на Фондация "Тракия" от 2004 до 2011 г.
 
ONE gallery се открива през 2015 г. в атриума на Сердика офиси, а през 2017 г. галерията отваря още една локация в сградата на бившата Военна печатница. От създаването на галерията, нейната програма e изцяло фокусирана върху съвременното изкуство. Основната цел на Галерия ONE е да представя социално-ангажирано изкуство, освободено от цензура. Екипът на галерията предоставя публична платформа, както на утвърдени имена, така и на млади артисти с. Галерията участва и на международни изложения за изкуство като Contemporary Istanbul, Истанбул и COSMOSCOW, Москва.
 
/
 
Ели Сотирова е основател на пространството за изкуство и споделена работа КО-ОП (идва от Кооператив).
 
КО-ОП е пространството за изкуство и споделена работа, основано през 2019 г. Основният му фокус е върху съвременните творчески практики, включващи фотография, графика, илюстрация, живопис и др. Подкрепя местната арт сцена като показва местни и чуждестранни артисти в България. В пространството могат да бъдат намерени независими издания, включващи арт и фото книги и зинове. Отвъд това, образователния елемент е силно заложен в програмата на КО-ОП. Често към изложбите се организират съпътстващи събития като разговори, работилници и галерийни турове.
 
/
 
Росен Узунов е основател и собственик на галерия Little Bird Place. Лекар по образование, доскоро – мениджър на високи международни позиции във фармацевтичния сектор, запален любител на природата, любител фотограф.
 
Little Bird Place е основана през 2019 г. в София и има конкретен тематичен фокус – модерно и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията. Мястото не представлява конвенционално галерийно пространство, то предлага уютна и естетически близка до природата и същевременно градска среда. Галерията работи с куратори, прави различни аудио-визуални продукти, обвързани с темите, към които е насочена. Галерията предоставя възможността на млади български съвременни артисти да творят в рамките на две седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.
 
/
 
Веселина Сариева е автор, арт мениджър, галерист, куратор, арт консултант. Занимава се със съвременно изкуство, литература, градско развитие, развитие на пространства. Съ-основател е с Катрин Сариева на клъстър от организации свързани в обща екосистема: Галерия Sariev, Пловдив от 2004 година, Фондация "Отворени изкуства" от 2007 година, artnewscafe, Пловдив - кафене и общностен център от 2008 година и открита мобилна сцена за изкуство и култура – FLUCA от 2016 година. Познати проекти, създадени и развивани от Сариева са Фестивалът „Нощ на музеите и галериите" (2005-2019 г.); Образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство" (от 2011); „Фокус: България" на viennacontemporary 2015; Порталът www.OpenArtFiles.bg; Artnewscafe бюлетин (от 2008 г.).
 
Галерия Sariev репрезентира ключови български творци от различни поколения, като на по-голяма част от тях е основна галерия. Чрез програмите си Re-discovery, ФОН: Млади автори, Portfolio Day галерията открива, преоткрива и развива творци. Sariev създава собствени сателитни пространства (проджект спейс, студио), както и реализира такива в градска среда и в сътрудничество с други организации в страната и чужбина. Издава книги, каталози, мултипли. Сама създава програмата си, но кани външни куратори за конкретни изложби. Участва регулярно в изложения като Liste, Базел, Art Cologne, Art Brussels, Artissima, Торино, viennacontemporary, Istanul Contemporary, Art Rotterdam, Shanghai Contemporary, Art-O-Ramma, Marsilles и  други. Консултира създаването на няколко частни колекции, партнира с корпоративни колекции в страната и чужбина и има опит в сътрудничество с международни музеи и институции. Галерията е част от FEAGA - Federation of European Art Galleries Association.

* * *

Партньор: Национален фонд „Култура"
 
През 2021 проектът се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството" на Национален фонд „Култура".

  

Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
24.03.2021 г. 16:21