Проекти

Метеор гостува в Пловдив с Ex corpore

14-19 март 2021, Първо студио на БНР Пловдив

Метеор гостува в Пловдив с Ex corpore

 

◊ МЕТЕОР ГОСТУВА В ПЛОВДИВ С ЕX CORPORE

Метеор гостува в Пловдив с Ex corpore – интензивна програма, изпълнена със събития, посветени на театъра, танца, сянката, тялото и бунта

Проектът е част от продължаващата програма „Наследство" на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

В периода 14-19 март, в Първо студио на БНР Пловдив ще се състоят актьорски уъркшоп на Леонид Йовчев (14 и 15 март), презентация на дигитални апарати за сценична употреба на Стефан Дончев (16 март), лекция „Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото" на Боян Манчев (17 март) и два спектакъла с режисьор Ани Васева: "Ex corpore" (18 март) и "Хиджиката, самураят от Севера" (19 март).  

С Ex corpore – Пловдив Метеор възобновява събитията си на живо. Следващият спектакъл на живо Метеор през месец март е „Тотална щета", в ДНК, на 31 март от 19:30.

 

◊ ПРОГРАМА ЕX CORPORE – ПЛОВДИВ

Всички събития ще се състоят в Първо студио на БНР Пловдив.

Заявки за участие в уъркшопа се приемат до 6 март на metheorg@yahoo.com, резултатите се обявяват на 8 март.

Всички събития са с вход свободен и предварителна регистрация на metheorg@yahoo.com .

NB! Местата са ограничени. За да сте сигурни, че ще можете да посетите избраното от вас събитие/събития, не забравяйте да се регистрирате предварително.

Събитията ще се проведат при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки (носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция).

 

14 март (неделя)

14:00-19:00 – Уъркшоп Леонид Йовчев: „Актьорска работа с текст за театър“част 1

В двудневния уъркшоп Леонид Йовчев ще работи с малка група върху избран откъс от драматургичен текст. Ще се работи с анализ на текст, взимане на решения, гъвкавост, реактивност, ритъм и т.н. Уъркшопът е подходящ за млади актьори и актьори, които желаят да натрупат допълнителен опит.

За записване моля изпратете до 6 март ваша кратка биография и кратка мотивация за участие на следния електронен адрес: metheorg@yahoo.com. И двата текста могат са в напълно свободен формат; функцията им е да дадат информация за Вашия досегашен опит и какви са очакванията Ви към уъркшопа. Приемат се заявки за участие само при потвърдено присъствие  в двата работни дни (неделя от 14:00 до 19:00 и понеделник от 18:00 до 21:00). Ще се работи с фрагмент от драматургичен текст, който ще бъде предварително изпратен на участниците, за да го научат наизуст.

Местата са ограничени!

 

15 март (понеделник)

18:00 – 21:00 - Уъркшоп Леонид Йовчев: „Актьорска работа с текст за театър“част 2

 

16 март (вторник)

18:00 –  Презентация на Стефан Дончев: „Дигитални апарати за сценична употреба“

Стефан Дончев е художник и изобретател. За представленията на „Метеор“ той създава (измисля, проектира и изработва) многофункционални, интерактивни дигитални апарати. Това са машини, които реагират на допир, на движение, със звук, с образ, деформират записвания и излъчван в реално време образ на актьорите върху самите тях и т.н. По време на презентацията ще бъдат показани неговите апарати, ще бъде демонстрирано как функционират и Стефан Дончев ще разкаже за процеса и начина на изработването им.

 

17 март (сряда)

18:00 – Лекция на Боян Манчев:

„Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото“

Може ли изкуството да бъде не просто революционно, а революция само по себе си? Какво е революция на тялото? Може ли революцията да преобразува не само света, но и самия субект? Тези привидно фантастични въпроси ще бъдат разгледани през призмата на радикалния художествен проект на създателя на буто, тъмния танц, Тацуми Хиджиката, чиято кулминация през 1968 г. представлява директно действие в сърцевината на Реалното. Лекцията-интервенция ще представи непревеждани текстове на Тацуми Хиджиката и фантастична философска интерпретация на връзката между легендарния спектакъл “Тацуми Хиджиката и японския народ” и структурата на Реалното.

Дискутант – Ани Васева

19:30 – Представяне на новата книга на Боян Манчев „Свобода въпреки всичко“, както и на поредицата негови книги, появили се в последната година на български, японски, френски и английски език.

 

18 март (четвъртък)

19:00 –  Представление Ex corpore

Режисьор: Ани Васева
Теория: Боян Манчев
Дигитални апарати: Стефан Дончев
Музика: Кристоф Печанац/Klimperei

С участието на: Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева

Аудиовизуален спектакъл, посветен на времето, на тялото, на сянката. На промяната, на специфичното качество на телата да бъдат едновременно твърди и меки, да се променят и устояват.

 

19 март (петък)

19:00 – Представление „Хиджиката, самураят от Севера“

Режисьор: Ани Васева
Теория: Боян Манчев
Дигитални апарати: Стефан Дончев

С участието на: Леонид Йовчев

„Хиджиката, самураят от Севера“ е следващата фаза от развитието на спектакъла „Хиджиката и неговият двойник“, представен в рамките на програмата на Пловдив 2019. Това беше спектакъл, посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства. Тази нова версия на представлението се фокусира върху паралелите между биографията и фантастичните сюжети в творчеството на Хиджиката, както и върху странните връзки между фигурите на хореографа Хиджиката Тацуми, самурая Хиджиката Тошизо от 19 век, писателя Юкио Мишима, римския император Хелиогабал и не на последно място – самурая от българския Север Леонид Йовчев.

*

Проектът е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е осъществен с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община и Министерство на културата.

Дейността на Метеор през 2021 г. се осъществява с помощта на Национален фонд „Култура“.

Гостуването на спектакъла „Хиджиката, самураят от Севера“ в Пловдив е подкрепено от Министерство на културата.

 

 

Автор:
Метеор
Публикация:
05.03.2021 г. 18:42
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32413-meteor-gostuva-v-plovdiv-s-ex-corpore