Проекти

Експеримент: Ето как реагираме на безразборното изхвърляне на отпадъци

“Градска всекидневна” в самия център на Пловдив

Експеримент: Ето как реагираме на безразборното изхвърляне на отпадъци

 

Интересен социален експеримент изненада пловдивчани рано тази сутрин в самия център на града. Стая с целия набор от мебели, боядисана изцяло в жълт цвят е поставена на метри от сградата на Централна поща с цел да провокира гражданите по темата за личната отговорност към средата. Градска всекидневнае дело на Сдружение "БГ Бъди активен" и екип дизайнери от графично студио ПУНКТ. Експериментът е част от дейностите на проекта “Партньорство за красива и чиста България”, част от дългосрочната програма _Място България.

 В рамките на 4 дни в Пловдив, социалният активатор ще насочи мислите на хората към града като дом. “Градските пространства са нашите общи домове. В тях ние правим всичко - общуваме, забавляваме се, спортуваме, играем с децата.Често съществува огромно разминаване в грижите, които всеки от нас полага за своя личен дом, и грижите, които полагаме за нашата обща всекидневна – градът”, казва Румяна Киризиева от сдружението инициатор.  Стаята представлява всекидневна, в реален размер – 20 кв.м и напълно оборудвана и готова за ползване. Тя е инсталирана в централната градска част на метри от Пощата, в центъра на голям пътникопоток. 

“По време на експеримента планираме изкуствено да замърсим пространството, като засипем стаята с различни отпадъци - такива, каквито генерира всеки един от нас в ежедневието си -  опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други“, казва Гергана Ангелова от БГ Бъди активен - “Чрез този акт искаме да обърнем внимание на хората към тяхната роля за опазване на околната среда и да работим в посока промяна на нагласи и навици към замърсяването на околната среда.”

Според проучване, през 2019-та, гражданите под тепетата са били най-непримирими към безразборното изхвърляне на отпадъците. През 2020-та анализът на данните по индикатор “връзка между гражданската активност и личната ангажираност с опазването на околната среда” регистрира статистически значима разлика спрямо предходната година, като делът на гражданите на Пловдив, които не реагират когато станат свидетели на неправомерно изхвърляне на отпадъци отбелязва нарастване с почти 8% (!).  Резултатите са от представително проучване на отношението и нагласите към живот #БезОтпадъци, проведено през 2020-та в 6 български града, като част от проект “Партньорство за красива и чиста България”. Проектът е част от дългосрочната програма _Място България на сдружение БГ Бъди активен.

Като цяло, според същото проучване, пловдивчани са убедени във важността на личните усилия за опазването околната среда. Едва трима на сто граждани са твърдо убедени, че техните лични усилия нямат значение за подобряване на околната среда, а делът на съмняващите се е 15,5% Получените резултати са особено важни на фона на пандемията с коронавируса, засегнала страната и света. Въпреки, че през 2020-та темата за здравето надделя и гражданите спряха да се интересуват почти от всичко друго, в града под тепетата, сравнението с данните от 2019 година показва запазване и дори увеличаване на положителните нагласи по отношение на информираността и тревогата за опазването на околната среда, включително за опасността от различните видове отпадъци.       

Социалният активатор ще остане в рамките на 4 дни, а инициаторите приканват жителите на града да посетят стаята и да споделят снимки от нея в социалните медии, като по този начин ще покажат своето отношение и ще заявят открито своята позиция по темата лична отговорност. 

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

 

Историята на “_Място България”

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене). От 2017 г. до сега, благодарение на програмата са обновени публични пространства в 23 населени места в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат няколко града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста България“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред дейностите, които се случиха през годината бяха обучения на доброволци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, работилници за рециклиране и др. Програмата успя да намери съмишленици и да изгради над 80 успешни партньорства между бизнеса, НПО сектора, граждани и администрация, които да работят заедно в различни инициативи по облагородяване на публичните пространства, почистване на града, рециклиране, различни обучения и работилници, образователни инициативи за превенция на замърсяването и редица други акции обединени зад каузата #БезОтпадъци.  През 2020-а година, благодарение на “Партньорство за красива и чиста България” и "БГ Бъди активен" бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в страната.

 

Автор: Сдружение БГ Бъди активен
25.02.2021 г. 15:27
Посетено: 283
Етикети: проект, Пловдив, Социален експеримент, Сдружение БГ Бъди активен, “Градска всекидневна”, _Място България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32374-eksperiment-eto-kak-reagirame-na-bezrazbornoto-izhvarlyane-na-otpadatsi