Проекти

Стартира Нова творческа академия. Записването започна!

Академия, предлагаща творчески специалности по западен модел. Има и стипендии!

Стартира Нова творческа академия. Записването започна!

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Стартира Нова творческа академия. Записването започна! За първи път у нас стартира академия, предлагаща творчески специалности по западен модел.

Арт Фондация ДОМА, в партньорство с галерия DOZA, се заемат с нелеката задача да попълнят тази празнина в образованието у нас. Така се ражда и идеята за Нова творческа академия. В нея се предлага съвременно художествено образование в рамките на тримесечни курсове – алтернативи на настоящите модели на обучение, които са от значение, както за бакалавърските, така и за следдипломните нива на обучение.

Първите специалности са шест на брой и включват:

• „Изложбен дизайн“, където ще учим какво прави една изложба съвършена.

• „Наука и изкуство“ – точката на преплитане на двете в съвременния свят

• „Пърформанс“ – практика и критичен обмен.

• „Културен мениджмънт“ - съвети и умения за управление, изпълнение, мотивация, работа и развитие на екипи.

• „Създаване на реклама и културен продукт“ – провокативните и иновативни подходи за комуникация в културата и изкуството.

 

Менторите в екипа са едни от най-популярните съвременни специалисти у нас с богат опит на международно ниво, готови да го споделят.

Сред тях е Ясен Марков (Technobeton), който, след престижната стипендия в Akademie Schloss Solitude, изработва нов начин за създаване и представяне на теоретична информация, включен в редица книги и списания, като ARCH+, Tank Magazine и др. Преподава в Техническия Университет в Берлин, Архитектурната Асоциация в Лондон, организира уъркшоп след уъркшоп и работи на свободна практика с клиенти като Mercedes, Porsche, Bosch, Hugo Boss, Swarovski и други. 

След него няма как да не споменем Войн де Войн – един от най-известните български пърформанс артисти, признати в чужбина, със солидно образование през едни от най-елитните университети като DasArts и Gerrit Rietveld Academy в Амстердам, Goldsmiths College в Лондон, Ecole International de Cinema et Realisation (EICAR), Париж, в които често е и гост-лектор. След като минава през Dоcumenta 14 Атина, Manifesta 11 в Цюрих, паралелната програма на Венецианското биенале през 2015 г. и къде ли още не, се установява в София, където от няколко години ръководи независимото арт пространство „Æther“.

Сред другите ментори е Аксиния Пейчева, която често си сътрудничи с учени и лаборатории за проектите си и е една от малкото български участници в Ars Electronica, и настоящ преподавател в Националната художествена академия.

Мартина Стефанова – културен мениджър, куратор и критик, съосновател на Арт фондация „ДОМА“. Завършва МГУП в Москва. Специализира анимация в Южна Корея. Продуцент и съорганизатор в редица проекти от различен мащаб, като Международните фестивали за съвременно изкуство, съвместно с Южна Корея, Русия, Скандинавските страни и проектите „КвАРТал“, „КвАРТал Фестивал“ и др. Носител на наградата на Forbes България “30 под 30” в категорията “Изкуство, култура и медии” и „NEXT Generation” – конкурс за млади бизнес лидери на вестник „Капитал“.

Милена Едвиг – рекламист и съосновател на галерия „DOZA“. Максим Стоименов, настоящ творчески директор на рекламната агенция „B+RED“. И двамата имат дългогодишен опит в създаването и развитието на рекламни кампании и творчески продукти, популяризиращи социално ангажирани проекти и инициативи за бизнеса и неправителствения сектор.

Всичко това звучи повече от привлекателно, особено във времена на пандемия, когато пътуванията са силно ограничени, но още повече, когато може да видим подобно образование и у нас.

Курсовете започват през март и са по три месеца (100 учебни часа), като ще се провеждат както онлайн, така и на място в просторната галерия “DOZA”, независимото пространство „Æther“ – и двете в сърцето на София, ателиетата на артистите, лабораториите или друго, в зависимост от замисъла на всеки от менторите.

Записването и набирането на стипендианти стартира още сега на сайта www.newcreative.academy до изчерпване на местата, а в края на месеца ще се обявят избраните. Може да харесате не един, а няколко курса. Участието в Нова творческа академия е напълно възможно и може да ви помогне да се преориентирате или да допълни класическата образователна програма, без ограничение.

Всеки курс завършва с изложба в галерията и съпътстваща програма, последвани от необходимия сертификат. Динамичната среда на образователната алтернатива подкрепя сътрудничеството и обмена между участниците, менторите и гост-специалистите, развивайки един критичен и силно аргументиран естетически поглед към заобикалящата ни среда, подготвяйки специалисти с готови решения. 

Именно в тях е и нашата надежда за по-добро бъдеще, в което културата е приоритет, а добрата заобикаляща ни среда – необходимост.

*

Нова творческа академия се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по ”Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”.

_______

За връзка:

Мартина Стефанова
0888 444 205

Милена Едвиг
0894 488 446

office@newcreative.academy

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.02.2021 г. 12:41
Етикети:
рекламаПърформансстипендиикурсовегалерия DOZAАрт Фондация ДОМА
Изложбен дизайн
Културен мениджмънт
художествено образование
Нова творческа академия
Посетено:
1000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32359-startira-nova-tvorcheska-akademiya-zapisvaneto-zapochna