Проекти

Проектът "CLASH!" - среща на класическия и съвременния танц

Как пандемията от COVID-19 променя световната сцена

Проектът "CLASH!" - среща на класическия и съвременния танц

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ "CLASH!“

Премиерният спектакъл “FRACTUS” на Дерида денс център с хореограф Живко Желязков, визуален артист Владислав Илиев и автор на музиката Иван Шопов, е част от международния проект "CLASH!“, който среща съвременния танц и класическия балет. Тази среща създава платформа за нови форми в танцовото изкуство.

В продължение на две години компании от Италия, Португалия, Полша, Чехия и България работят съвместно по реализацията на спектакли. Водещ партньор е Балетът на Рим, а от българска страна е Derida Dance Center.

Заради пандемията от COVID-19 проектът стартира с регулярни международни срещи, но се реализира онлайн, а премиерните спектакли се показват пред публика само в страните, където епидемичната обстановка го позволява.

Проектът се занимава както с проблемите, които COVID-19 създаде пред артисти, хореографи, танцьори от цял свят, така и с основната си тема за тренинг, мениджмънт, комуникация и нови публики в различните форми на съвременния танц.

"CLASH!“ акцентира върху процеса на преминаване от "живото"към "дигиталното"създаване и представяне на танцовото изкуство.

“Clash!” ще завърши с финална конференция "Проектът CLASH!: заключения и отправни точки" на 17 февруари от 17 ч., която ще бъда достъпна на /http://www.clashproject.eu/ и @clashprojecteu с участието на шестте организации партньори в проекта: Balletto di Roma (IT), Sapienza University (IT), Derida Dance Center/ Art Link Foundation (BG), Polish Dance Theatre (PL), 420PEOPLE (CZ), Companhia de Dança de Almada (PT).

Конференцията ще направи "виртуалната среща"между различни страни и европейски партньори отново възможна.


Проектът “CLASH! Когато класическият и съвременният танц се сблъскат и образуват нови форми” е съфинансиран от Програма "Творческа Европа"на Европейския съюз: Grant Agreement n° 2018-2032 /001 - 001, а за българското участие от Програма “Култура” на Столична Община и Национален Фонд “Култура”.

 

 

Автор: Организаторите
15.02.2021 г. 14:42
Посетено: 1138
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32332-proektat-clash-sreshta-na-klasicheskiya-i-savremenniya-tants