Проекти

Димитровградската художествена галерия с мащабен проект през 2021 година

Проектът ще се реализира съвместно с четири национални художествени гимназии и три действащи театъра от страната

Димитровградската художествена галерия с мащабен проект през 2021 година

 

◊ ПРОЕКТ "ПЛАКАТЪТ ОСТАВА"

Художествена галерия „Петко Чурчулиев” - Димитровград спечели най-мащабния си проект до момента, който ще се реализира съвместно с 4 национални художествени гимназии и 3 действащи театъра от страната.

Проектът „Плакатът остава“ е на стойност 20 877 лв., от които 14 977 лв. са финансирани от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, а останалите 5 900 лв. са собствен финансов принос. Партньори в него са НГПИ „Св. Лука“ - София, НХГ „Ц. Лавренов“ - Пловдив, НХГ „Д. Добрович“ - Сливен, НГПИД „Акад. Д. Узунов“ - Казанлък, Театър „Азарян” - НДК София, Държавен куклен театър - Пловдив и ДКТ „Иван Димов“ - Хасково.

Проектът „Плакатът остава” е възможност за 12 млади автори от специалността „Рекламна графика” в четирите средни художествени училища да разработят цялостен краен продукт – театрални плакати по три драматургични произведения в трите театъра. Предвиждат се виртуални посещения на съвременните български постановки, реализирани през последните няколко театрални сезона: пиесата „Януари“ на Йордан Радичков в ДКТ - Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър - Пловдив и една пиеса от репертоара на столичния театър „Азарян“.

Същностната задача за младите автори в проекта ще бъде под ръководството на своите преподаватели да създадат варианти на сценични плакати по трите постановки с натрупаните знания и при абсолютната свобода на избор в техники и визуално изразяване.

Крайната цел в проекта ще бъде експонирането на цикъл от 8 изложби с плакатите от проекта в изложбените пространства на галерия „П. Чурчулиев“, четирите училища и трите театри през пролетта и есента на 2021 г. В рамките на проекта ще бъде издаден каталог със създадените 36 плаката и информация за участниците и постигнатото по проекта.

При реализацията му учениците ще се запознаят с уникалния фонд на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“, който единствен в България съдържа 1250 сценични плаката. Дебютантите ще получат допълващо знание в области като визуализиране на драматургичната идея, анализ на драматургичен текст, виртуално възприемане на сценична постановка, индивидуална трактовка на същността и посланието, интерпретация на авторска и режисьорска концепция от гледната точка на плакатиста и др. Допълнителното им професионално обучение ще бъде подплатено и с видео лекция на изтъкнатия плакатист Костадин Отонов на тема „История на българския плакат в периода на неговият разцвет с водещите автори, които вече са класици“.

Целта е всяка творба да бъде либерална платформа за експериментиране на художествени техники, които да изразят индивидуалността на младия търсещ автор по най-добрият възможен начин. За постигането ѝ дебютантите ще се запознаят с видео архивни материали на постановките и ще получат достъп до сценографски проекти, режисьорски записки и др. Чрез проекта младите автори не само ще получат професионална изява, но и възможност да подсилят култовите редици от плеядата плакатисти на българската плакатна школа като неразделна част от облика на съвременната ни култура.

"След края на проекта през лятото на 2022 г. всички 36 плаката ще постъпят във фонда, за да обогатят с „млада кръв“ богатата колекция от класически театрални плакати на галерията", сподели ръководителят на проекта Антоанета Станчева, ВрИД директор на Исторически музей - Димитровград и дългогодишен уредник на ХГ „Петко Чурчулиев“.

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
09.02.2021 г. 11:55
Етикети:
млади авториДимитровградплакатипроект
сценични плакати
„Плакатът остава
ХГ "Петко Чурчурлиев"
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32297-dimitrovgradskata-hudozhestvena-galeriya-s-mashtaben-proekt-prez-2021-godina