Проекти

"Светът на палци" - новата образователна програма на Държавна опера Стара Загора

Част от събитията, предшестващи дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица" на 14 април

"Светът на палци" - новата образователна програма на Държавна опера Стара Загора

 

◊ СВЕТЪТ НА ПАЛЦИ

„Светът на палци" е новата образователна програма на Държавна опера Стара Загора, която започва на 8 февруари. Идеята е на Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера и на балерината Зорница Петрова и е част от събитията, предшестващи дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица" на 14 април.

В понеделник, 8 февруари, от 10,40 ч. първи гости на балета на Държавна опера Стара Загора ще бъдат малките възпитаници на Второ основно училище „П. Р. Славейков". Те са четвъртокласници от иновативните паралелки „Зографче" с преподавател по рисуване Гергана Вълкова. Учениците ще посетят първо репетиция на балетната трупа в балетната зала, а във фоайето балерината Зорница Петрова ще ги въведе във вълшебния свят на балетното изкуство и ще им покаже балетни костюми и аксесоари.

Децата ще имат и специална задача – да украсят два чифта балетни палци и да ги включат в интересна инсталация или картина, а също и да нарисуват как си представят, че ще изглежда постановката на балета „Спящата красавица" на сцена.

С най-красивите рисунки и със сътвореното от подарените палци в навечерието на премиерата ще бъде организирана изложба-базар във фоайето на Операта. Събраните средства ще подпомогнат  закупуването на професионален сценичен под за балетни представления.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.02.2021 г. 15:51
Посетено:
662
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32288-svetat-na-paltsi-novata-obrazovatelna-programa-na-darzhavna-opera-stara-zagora