Проекти

"Книговище" поставя начало на първата българска онлайн медия за деца

Образователната платформа търси журналисти, които искат да станат автори в медията

"Книговище" поставя начало на първата българска онлайн медия за деца

 

◊ "К-МЕДИЯ" - ОНЛАЙН ЕЖЕДНЕВНИК ЗА ДЕЦА

Децата на възраст 7-14 години в България скоро ще имат безплатен достъп до качествена журналистика, създадена специално за тях. „К-медия“ или „Книговищна медия“ се реализира от образователната платформа за стимулиране на четенето с разбиране „Книговище“. Това е първата по рода си медия за деца в България.

До 31 януари „К-медия“ приема заявките на журналисти, които искат дългосрочно да пишат за медията. Подготвят се и първите обучения за тях за създаване на статии за деца.

„К-медия“ ще покрива всякакви теми на съвременния свят и ще говори на ясен език, разбираем за 7-8 годишните деца и по-големите им приятели. Ще разказва за важни събития от света и България, за основни идеи и проблеми на съвремието ни като глобализацията, демокрацията, икономиката, здравните системи, културата и т.н.

Статиите ще се публикуват на сайта на „Книговище“ www.knigovishte.bg в специално създаден модул. Към тях ще има кратки въпросници в духа на платформата, които насърчават децата да осмислят прочетеното. И тъй като „Книговище“ е игра – децата печелят точки и нива, като четат и решават куизове – надяваме се „К-медия“ да стане техният ежедневник, чрез който да „напредват в играта“. В състезание с връстниците си те не само ще трупат читателски опит и удоволствие, но и ще градят основите на едно адекватно на глобалния ни свят гражданско образование.

Ако искате да се включите като автори в изграждането на медийно и граждански грамотни млади българи, изпратете ни кратко мотивационно писмо и автобиография до 31 януари 2021 г. на адрес info@knigovishte.bg. (Моля, отбележете кои езици владеете и в обучение на кои от тях бихте могли пълноценно да участвате.)

След подбора на журналисти „Книговище“ ще организира серия от кратки онлайн семинари, в които ще обсъдим спецификите на сериозното журналистическо писане за деца. Семинарите ще бъдат водени от чужди журналисти с опит в сериозната журналистика за деца, като напр. автори в Dein Spiegel (детското издание на DerSpiegel). Успешно преминалите това обучение се ангажират дългосрочно и регулярно да създават статии за Книговище, както и въпросници към тях (между 1 статия на седмица и 1 статия на месец, съответно с кратки въпросници към тях. Заплащането на авторите ще бъде на база брой публикувани материали).

Надяваме се семейството от обучени „детски журналисти“ в дългосрочен план да положи началото на сериозната журналистика за деца у нас.

Първият онлайн семинар ще се проведе на 16.2.2021 г. от 10:00 – 12:30 ч., с водещ Бетина Щибел, съосновател на изданието на DerSpegel за деца DeinSpiegel.

 

С подкрепата на Фондация Робърт Боши сътрудничеството на Асоциацията на европейските журналисти, посолството на САЩ в София, Фондация Фридрих Науман и Медийната програма на Фондация Конрад Аденауер.

 

За повече информация:   

Искра Джанабетска, 0887 314 742, info@knigovishte.bg
Десислава Гаврилова, 0887 214 020, quiz@knigovishte.bg
Полина Славчева, 0882 532 565, press@knigovishte.bg

* * *

За Книговище.бг

"Книговище" е образователна онлайн игра за развиване на четивната грамотност за деца от 6 г. до 14 г. Платформата е одобрена от МОН и се използва в над 1000 училища в страната. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в образователните системи на Испания, Германия, Австрия и Швейцария (www.leoteca.es и www.antolin.de). През 2019 г. “Книговище” е домакин на първото Национално състезание по четене под егидата на МОН. Също през 2019 г. печели второ място в конкурса ПРОМЯНАТА за социално предприемачество в полза на децата в България и награда ПроКултура за принос в достъпа на млади хора до култура. Вижте видеопредставяне на играта тук.

Автор:
Книговище.бг
Публикация:
22.01.2021 г. 13:52
Етикети:
образователна платформаКниговище.бг
„Книговищна медия“
„К-медия“
онлайн медия за деца
Посетено:
786
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32241-knigovishte-postavya-nachalo-na-parvata-balgarska-onlayn-mediya-za-detsa