Проекти

Проекти на Националния военноисторически музей с национално и европейско признание

Награди от Панаира на музейните изложби 2020 и признание от Европейската фондация Аrt Еexplora

Проекти на Националния военноисторически музей с национално и европейско признание

 

Проекти на Националния военноисторически музей с национално и европейско признание

Проектите на Националния военноисторически музей (НВИМ) – пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и пилотният Art M Back (Отвърни с изкуство), получиха признание от Панаира на музейните изложби и от Европейската фондация Аrt Еexplora.

Националният военноисторически музей бе отличен с две награди на Панаира на музейните изложби 2020. В рамките на форума пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ спечели първа награда на Министерството на културата за атрактивен и иновативен проект за самостоятелна мобилна изложба сред кандидатурите на десет други български музея и бе отличено с приз от наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ в категорията „Събития и работа с публики“.

С „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ НВИМ разказва за разрушителните бомбардировки от Втората световна война. За проекта са създадени тематичен сайт „Белезите на войната“ и специалното мобилно приложение със същото име, чрез които всеки може да се разходи из улиците на София, да види изгубения облик на града и да се запознае с историята на разрушените сгради преди, по време на и след бомбардировките.

Освен националните отличия Националният военноисторически музей получи и европейско признание. Проектът Art M Back (Отвърни с изкуство) е част от официалната селекция на най-добрите предложения (т.нар. shortlist) за Европейската награда на Фондация Art Explora, заедно със световноизвестни музеи като Британския музей, Мумок, Национална галерия в Лондон, Версай, Музея на Ван Гог и Музея на Мунк. От подадени общо 350 предложения на културни институции от цяла Европа са избрани само 23, сред които е и този на НВИМ, за да продължат в състезанието за първите три места.  

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
28.11.2020 г. 14:05
Етикети:
пространство за изживяванепризнаниепроектиНационален военноисторически музейНВИМ
Art M Back Отвърни с изкуство
„Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“
европейска фондация Аrt Еexplora
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/32039-proekti-na-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey-s-natsionalno-i-evropeysko-priznanie