Проекти

Представяне на платформата "Български визуален архив"

Онлайн събитие в ZOOM - 13 ноември, 18:00 часа

Представяне на платформата "Български визуален архив"

 

◊ ПОКАНА

Представяне на платформата "Български визуален архив"

13 ноември, петък, 18:00 часа

Онлайн събитие в ZOOM 
Линк: https://zoom.us/
ID: 936 7021 0804

БВА ви кани на представянето на платформата www.vishualarchive.bg на Фондация "Български визуален архив", който разказва за България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4.

Дигиталният архив представлява платформа, която съдържа изцяло дарена и намерена фотография. Стреми се да създаде общност от дарители, както и да възбуди интереса на публиката към разглеждане, дискутиране и коментиране с цел добавяне на съдържание към снимките, които да описват България през XX в. - обичаите, традициите, спомените, архитектурата, хората и историята.

В кратката беседа екипът на БВА, Тихомир Стоянов (ръководител на платформата), Йохана Траянова (редактор и комуникация с публиката) и Даниел Маджаров (уеб дизайн и програмиране) ще ни разкажат как са решили да стартират проекта. Какво ги е вдъхновило и защо съществуването му е важно за българската публика. Как функционира сайта, какви са методите за визуално обогатяване и добавяне на съдържание.

Движещо звено на проекта са неговите дарители и публика. Като за начало сайта ще стартира с няколко хиляди снимки от: Imaginary Archive, Камен Карковски, Панайот Бърнев, Антон Донев, Климент Тренков. Датирането и описването на първите снимки в платформата са благодарение на дарителите и с помощта на доброволческа програма към Timeheroes, в която активно се включиха Галина Бояджиева, Елена Машева-Илиева, Биляна Паланкасова, Катрина Колева.

* * *

Екип на БВА:

Тихомир Стоянов е основател на Imaginary Archive, български архив от намерена фотография. Съосновател на платформата за фотокниги ПУК! Има няколко самостоятелни и групови изложби. През: 2017 г. "Bring Your Own Paper", 2018 г. „Семейство Стоянови", 2018 г.  SKIP INTRO, 2019 г. „Формата на времето", 2019 г. Охолен Живот, 2019 г. Година от бъдещето.

Йохана Траянова завърша специалност Драматургия в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2014 г. След бакалавърското си образование тя активно се занимава със съвременно фотографско изкуство. Йохана участва в няколко групови изложби, както и самостоятелни изложби: СЪНУВАМ през 2018 г. и Къс Земя през 2020 г. В периода от 2018 г. до 2019 г. е съосновател и галерист на пространството за изкуство Място 167.

Даниел Маджаров започва кариерата си като уеб дизайнер в Берлин. Там трупа ценен опит с възможността да разработва проекти с широк обхват на действие. Връщайки се обратно в България продължава кариерата си самостоятелно и като част от различни екипи с по-мащабни проекти.
 
Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура" 2019 г.

* * * 

Към събитието

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.11.2020 г. 21:36
Етикети:
Йохана Траяноваонлайнпредставянеплатформа
Даниел Маджаров
Тихомир Стоянов
Фондация "Български визуален архив"
"Български визуален архив"
Посетено:
693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31974-predstavyane-na-platformata-balgarski-vizualen-arhiv