Проекти

Мария Каракушева събира пиано ентусиасти на безплатен уъркшоп #АзСвиря

Тази неделя, 4 октомври, от 11 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов"

Мария Каракушева събира пиано ентусиасти на безплатен уъркшоп #АзСвиря

 

 

◊ ПОКАНА

Пианистката и композитор Мария Каракушева готви нова изненада за всички с явен или скрит интерес към пианото. Като допълнение към своите "Пиано уикенди" в старопланинския град Априлци, тя започва и поредица от уъркшопи в София под името #АзСвиря. Първият от тях е тази неделя, 4 октомври, от 11 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов".

Двучасовото събитие ще съдържа не само любопитни факти от света на музиката и историята на пианото, но и изпълнение на живо от самата Мария Каракушева. То е подходящо за хора от всякакви възрасти и ниво на напредналост, включително за напълно начинаещи. Достъпът е напълно безплатен след предварителна регистрация ТУК.

„По време на пиано уикендите се срещам с хора с разнообразни професионални и лични истории, но интересът им към пианото ги обединява по един определено любопитен начин. Впечатляващо е да гледаш как хора, които никога не са свирили, но обожават да слушат класическа музика, сядат за пръв път зад клавишите и напредват изключително бързо", казва Каракушева. „Уъркшопът #АзСвиря е точно за такива хора - които поради една или друга причина не са докосвали пианото, въпреки че то е тяхна страст", допълва авторката на албума Hearteclipse.

#АзСвиря е част от иновативните методи на преподаване, които Мария Каракушева прилага в индивидуални уроци и в превърналите се в традиция Пиано уикенди. Според нея новите реалности, в които живеем, изискват съвсем различен подход към музикалното образование. „Обучението по пиано, а и по музика изобщо, трябва да бъде базирано много повече на придобиването на умения и познания, отколкото на заучаването на конкретни композиции. Разбирането на музиката и нейното развитие продължава да се подценява в повечето образователни системи, а това е ключово за развитието на потенциала на всеки един начинаещ пианист, без значение дали е любител или иска да превърне пианото в свой жизнен път", убедена е композиторката.

Мария Каракушева е български композитор и пианист с почти 30-годишен сценичен опит. Започва да свири, когато е на пет години, а пианото се превръща в нейната голяма любов. Носител е на множество отличия от международни конкурси в България, Франция и Италия, а творческите ѝ проекти се отличават с необичайни комбинации на класическа и съвременна музика. Нейният дебютен авторски албум Hearteclipse излиза през 2019 година и е представен с грандиозен мултимедиен спектакъл с участието на Иван Шопов, Петко Танчев и Quarto Quartet. 

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.10.2020 г. 14:34
Етикети:
музикапроектпианоМария Каракушева
#АзСвиря
безплатен уъркшоп
Посетено:
650
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31774-mariya-karakusheva-sabira-piano-entusiasti-na-bezplaten-uarkshop-azsvirya