Проекти

“Книговище” с нов онлайн инструмент за стимулиране на четенето в началното училище

Онлайн играта открива учебната година с над 200 въпросника по читанките от 2. до 4. клас

“Книговище” с нов онлайн инструмент за стимулиране на четенето в началното училище

 

“Книговище” с нов онлайн инструмент за стимулиране на четенето в началното училище

Oнлайн играта за подобряване на четивната грамотност “Книговище” вече предлага на началните учители над 200 въпросника върху читанките за 2., 3. и 4. клас. Броят им ежедневно расте, за да обхване всички издателства на пазара. С тях въпросниците в “Книговище” набъбнаха до над 1000 и вече обхващат три жанра: художествена литература, научно-популярна литература и учебни материали. Книговище.бг насърчава четенето за удоволствие и развива функционалната грамотност на децата и способността за осмисляне на прочетеното от най-ранна възраст. Платформата има одобрението на МОН и вече се ползва от над 10 600 деца в над 1000 училища в страната. Увеличават се и броят на общините, които абонират началните училища на територията си за “Книговище”.

“Книговище” започна създаването на въпросниците по учебни материали по време на извънредното положение, за да улесни максимално учителите в прехода към онлайн обучение. С новия инструмент учителите ще могат да разберат доколко учениците са разбрали даден учебен текст, като активират за решаване специално създадения от “Книговище” въпросник по него. Въпросите ще са различни от тези в читанките и ще са достъпни само през профилите на учителите, които работят с класа. Платформата информира учителите в реално време колко деца са решили въпросника и как са се справили, като така облекчава работата им и им спестява време, което да вложат в по-задълбочена работа с текста в час.

Освен въпросниците върху читанките играта предлага на учителите и други специални функции за насърчаване на четенето в класа  - дигитални грамоти, годишни книговищни свидетелства, достъп до виртуална галерия с рисунки по детски книги,  статистика за успеха на всяко дете и за читателските интереси на класа, т.н.

Онлайн играта развива четивната грамотност, като увлича учениците да се състезават да отговарят на въпроси по любими детски книги от таблета или телефона. Платформата награждава всеки верен отговор с точки и така учениците постепенно покоряват седем читателски нива. Това ги мотивира да четат повече и по-внимателно, за да напреднат в класацията и да не се чувстват изолирани от разговорите за книги в клас. Така, докато играят, децата неусетно развиват апетит към книгите и повишават четивната си грамотност, а това подобрява резултатите им по всички предмети. 

Над 80% от учителите, които ползват играта, споделят, че с нея учениците им четат повече, дори, ако преди това са смятали четенето за трудно или неприятно. Повечето си обясняват ефекта на играта с възможността децата да се състезават и да виждат как се справят спрямо останалите в класа, училището или страната. Затова “Книговище” приветства желанието на все повече общини да абонират училищата на своята територия. Три общини осигуриха още преди началото на учебната година достъп до “Книговище” за учебната 2020/2021 за всички училища на територията си . Това са Столична община, която още миналата учебна година стана първата община, разпознала потенциала на платформата, както и общините Козлодуй и Сливен. Редица други общини също са заявили интереса си да осигурят достъп до платформата за  началните училища на тяхна територия след началото на учебната година. 

Според академични проучвания четенето за удоволствие е ключово за успеха по всеки предмет, включително математика, както и за развитието на уменията на 21. век. Затова „Книговище“ непрекъснато създава нови въпросници върху любими на децата съвременни заглавия, които говорят на техния език и ги потапят в сюжети, с които могат да се идентифицират. Когато учениците четат ангажирано, те развиват лексиката си и започват сами да търсят възможности за учене по различни теми. А умението за учене през целия живот става все по-важно, тъй като технологиите изменят пазара на труда по начин, който не можем да предвидим.

Вижте видеопредставяне на играта в YouTube.  

За повече информация: посетете сайта на „Книговище“,Фейсбук страницата ни и YouTube канала ни.

 

За „Книговище“

Онлайн играта по детски книги „Книговище“ стартира официално на 24 май 2019 г.  Днес над 10 600 деца от десетки населени места в страната активно четат и играят с нея. Платформата се ползва в над 1000 училища от близо 2 000 учители. Между декември 2019 г. и февруари 2020 г. в „Книговище“ се проведе първото Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание по инициатива на МОН. През 2019 г. платформата спечели второ място в конкурса „Промяната“ за иновативни социални инициатива на „Нова Броудкастинг Груп“ и Фондация „Reach for Change България“. Екипът е отличен и с награда „Героите“ от TimeHeroes за оригинален подход към развитието на доброволчеството,  с награда „ПроКултура2019“ за принос в достъпа на младите до култура, както и със специален грант от Silicon Valley Foundation, САЩ.

 

Автор:
Книговище.бг
Публикация:
21.09.2020 г. 18:31
Етикети:
обществоонлайн обучениеобразованиеграмотностонлайн играКниговище.бг
въпросници
стимулиране на четенето в началното училище
Посетено:
655
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31727-knigovishte-s-nov-onlayn-instrument-za-stimulirane-na-cheteneto-v-nachalnoto-uchilishte