Проекти

„Стара хартия за нова книга" 2020 започва

Конкурс за корица на екокнига е голямото предизвикателство на организаторите тази година

„Стара хартия за нова книга" 2020 започва

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

В навечерието на първия учебен ден София отново ще е домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“.

На 13 септември всяко дете, което доведе възрастен с 5 кг хартия за рециклиране на традиционното място – бул. „Витоша“ 37, ще получи нова книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Кампанията отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и е подкрепена от кмета Йорданка Фандъкова.

Поради големия интерес към осмото издание на „Стара хартия за нова книга“, организаторите инициират Национален конкурс за рисунка, в който ще имат възможност да се включат малчугани от цялата страна. Малките художници и дизайнери ще бъдат предизвикани да създадат корица на книгата „Пазителите на планетата“.

Кои са те? Къде живеят и как изглеждат? Как помагат за това Земята да бъде по-чисто и гостоприемно място за живот? Все въпроси, чиито отговори децата трябва да изобразят. Предложенията се очакват до 27 септември на e-mail адрес books@enthusiast.bg. Професионално жури ще оцени най-добрите и оригинални корици, а победителите в четирите възрастови групи (от 3 до 6, от 7 до 10, от 11 до 14 и от 15 до 18 години) ще получат награди. Пълните условия на конкурса вижте тук: https://bit.ly/329pD8N

На 13 септември пред Книжен център „Гринуич“ с много шум началото на празника ще поставят талантите от Бон-Бон. Актьорите от „Театър на приказката – София“ ще представят куклената постановка „Косе Босе“, която разкрива пред най-малките колко важно да даваш, без да очакваш нищо в замяна. Програмата предвижда още магическо шоу от Ненчо Илчев и много музика от Voice academy, единственото по рода си музикално училище в България с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти.

Ековикторина и литературна викторина, вдъхновена от героя на тазгодишната инициатива – котарака Франт, ще предизвикат най-знаещите. Участниците в кампанията ще се срещнат и с автора на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“ Иван Раденков, както и да чуят оригиналните песни към книгата в негово изпълнение.

Специалните посланици на тазгодишната кампания ще съветват малчуганите в избора на нова книга. На щанда с десетки вълнуващи заглавия децата ще срещнат водещия на прогнозата за времето по bTV Борислав Лазаров, водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска, водещите на сутрешния блок по Bulgaria ON AIR Гери Венкова и Златимир Йочев и приятелите на каузата от фондация „Светът на Мария“.

Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден малчуганите могат да получат максимален брой две книги. Но това далеч не са единствените изненади, които очакват всички деца.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

* * *

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“, инициативата „Забавното четене“, Фондация „Културни перспективи“ и Фондация „Светът на Мария“. 

Каузата е подкрепена от издателствата „Книгомания“, „ФЮТ“, „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Хермес“, „Софтпрес“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, az-jenata.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, webcafe.bg

Организаторите са се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е препоръчително.

 

Автор: Организаторите
10.09.2020 г. 12:57
Посетено: 700
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31648-stara-hartiya-za-nova-kniga-2020-zapochva