Проекти

КЕВИС 2020 - Международен симпозиум за лендарт и кинетично изкуство

25-27 юли 2020 г., Етнографски музей на открито „Етър“ - Габрово

КЕВИС 2020 - Международен симпозиум за лендарт и кинетично изкуство

 

◊ СЪБИТИЕТО

КЕВИС 2020

Международен симпозиум за лендарт и кинетично изкуство

Етнографски музей на открито „Етър“ - Габрово

25-27 юли 2020 г.

Кризисно издание на „КЕВИС“

На 25 юли започва петото издание на симпозиума за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“. За поредна година домакин на събитието е Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово.

КЕВИС търси пресечна точка на съвременното изкуство с природните дадености и занаятчийски традиции на габровския регион. Главният фокус пада върху реката, като източник на живот и препитание. Идеята е битувалите някога по тези места практики за използване на силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Цели се създаване на произведения в симбиоза със заобикалящата среда.

Инициативата стартира през 2015 г. като младежки симпозиум за кинетично изкуство задвижвано с вода. От 2017 г. „КЕВИС“ е насочен към професионални визуални артисти, а от 2018 г. симпозиумът става международен.

Тазгодишното издание на „КЕВИС“ е кризисно. Световната пандемия се отрази изключително негативно по отношение на организацията и случването на подобни творчески инициативи в глобален мащаб. В следствие на това, „КЕВИС" 2020 се провежда в рамките само на три дни, без международно участие. Броят на артистите е ограничен, а основните участници са студенти и ученици в сферата на изкуството. Независимо от обстоятелствата обаче, все пак „КЕВИС“ ще има, а от горепосоченото произтича и темата на изданието – „ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!“.

През тази година се предвижда създаване на произведения на лендарта, които изхождат от традиционната българска шевица. Автори са Добрин Атанасов и Галина Динева. Техни асистенти за изграждане на работите са студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Националната художествена академия, както и ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – гр. Трявна.

Със старта на форума, на 25 юли в ЕМО „Етър“ ще се открие и изложба, свързана с инициативата. В нея ще бъде представена фотодокументация от предходните четири издания на симпозиума.

 

Организатори на „КЕВИС" 2020 са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и ЕМО „Етър“. Традиционни партньори са катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.

 

Автор:
Екип на АЛОС
Публикация:
22.07.2020 г. 13:59
Етикети:
изложбаГабровоМеждународен симпозиум
кризисно издание
кинетично изкуство
лендарт
КЕВИС 2020
АЛОС
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31487-kevis-2020-mezhdunaroden-simpozium-za-lendart-i-kinetichno-izkustvo