Проекти

„Кристо и Жан-Клод в България“

Ново виртуално събитие на Спартак Дерменджиев

„Кристо и Жан-Клод в България“

 

На 13 юни 1935-а, в едни и същи ден и година, се раждат двама от най-известните, най-необикновените, най-креативните, най-иновативните и най-забележителни представители на артистичния свят. Единият от тях – Христо Явашев се ражда в Габрово, България. Другият –  Жан-Клод де Гийебон се ражда в Казабланка, Мароко (Жан-Клод е с френски произход, дъщеря на военен офицер – бел. автора).

Двайсет и три години по-късно Христо Явашев и Жан-Клод се срещат в Париж. Любовта им ги превръща в може би най-силния и влиятелен творчески тандем в историята на съвременното изкуство. Проектите им постепенно набират сила, стават все по-смели и все по-популярни. Все повече хора се стичат при творбите на Кристо и Жан-Клод по света и търсят контакт с тях. Притежанието на снимка с артиста Кристо или пък с негово произведение се превърна в моден, елитарен престиж.  

През 2016 г. Спартак Дерменджиев реши да направи нещо далеч по-оригинално.Той „покани” (виртуално) Кристо в своето ателие, направи му скулптурен портрет (съвсем реален), а после се снима с него. Със събитието „Историята на един портрет“, Дерменджиев представи тази случка на българската публика.

Сега Спартак осъществява друга идея, не по-малко интересна и не по-малко важна. Решил е да „разопакова” една от най-артистичните любови в света и да доведе двойката у нас със събитието във Фейсбук „Кристо и Жан-Клод в България”. Поредната творческа акция на Спартак, подобно на творбите на Кристо и Жан-Клод, е регламентирана от определено време. В случая регламентът създава самата социална мрежа. И тъй – от 13 до 27 юни 2020 г. Кристо и Жан-Клод са в София и всеки, който последва събитието във Фейсбук може да проследи техните появи. С рисунки, скулптурни композиции, дигитални колажи и виртуални графити, Спартак Дерменджиев ни разказва и показва известното само нему пребиваване на артистичната двойка в София. Виждаме Кристо и Жан-Клод да се разхождат необезпокоявани около НДК, да вървят по „Моста на Влюбените“, да преминават през тъмни столични подлези. Срещаме ги и в Борисовата градина, и пред Боянската църква. Мяркат се и графити с техните имена и изображения, изрисувани сякаш от заклетите им фенове.

Едва ли има наивници, които да повярват на тази „виртуална истина”. Това го знае и самият автор. Но със сигурност има хора, които биха си казали: „Не би било зле“ или „Крайно време беше“ или „Най-после у дома“. Точно за тях е събитието на Спартак Дерменджиев. Ето какво споделя самият той: „Искам да вярвам, че Кристо и Жан-Клод са били и най-щастливата артистична двойка. Това беше и остава моят замисъл. Да се върна назад във времето. Исках да ги „видя“ като млади, щастливи, влюбени, вдъхновени… Трудна задача… Времето никога не стига. Затова, скъпи приятели, днес ви представям един „компромисен“ вариант. Кристо и Жан-Клод на средна възраст. Външно сякаш улегнали и уравновесени, но останали същите „луди глави“, неуморни пътешественици, неподвластни на времето и пространството, все по-влюбени в красотата!“

Макар и родени в един и същи ден, Кристо и Жан-Клод си тръгнаха от този свят по различно време. Тя – на 18 ноември 2009, той – на 31 май 2020 г.

Събитието на Спартак Дерменджиев не е опит за възкресение. Те двамата, този тандем, едва ли скоро ще си тръгне от паметта на хората и историята на изкуството. Може би обаче е опит за отговор на обвиненията, че Христо Явашев, българинът от Габрово, не е посещавал родината си, след като през 1956 г. емигрира на Запад.

Бел. автора: Два скулптурни портрета на Кристо, дело на Спартак Дерменджиев могат да бъдат видeни в залите на ул. "Шипка" № 6 в рамките на изложбата на СБХ „Портрет, живопис и скулптура”.

 

Автор:
Илиана Севилла
Публикация:
21.06.2020 г. 15:28