Проекти

Как една онлайн игра за седмици превръща нечетящи деца в запалени читатели?

По повод 24 май “Книговище” отново отличaва най-четящите 24 деца

Как една онлайн игра за седмици превръща нечетящи деца в запалени читатели?

 

Как една онлайн игра за седмици превръща нечетящи деца в запалени читатели?

В началото на учебната година едно от децата в силистренското ОУ “Иван Вазов” срича и никога не изпълнява задачи, свързани с четене. Но неговите учители г-жа Бейтула и г-ца Павлова упорито насочват учениците си към книгите. Свързват ги и във виртуална класна стая чрез онлайн играта “Книговище”, където децата се състезават да отговарят на въпроси върху прочетеното и след това виждат как се справят спрямо останалите. Така по думите на Бейтула “стана чудо”. “Той започна да чете, защото не можеше да е последен в класацията и да не знае какво обсъждаме. Сега чете много по- добре.”

Онлайн играта върху детски книги “Книговище” е активна официално от май 2019 г. По повод 24 май “Книговище” отново отличaва 24-те деца с най-добри резултати, този път сред повече от 10 000 деца в платформата. Тази година на фокус са и 24-те учители с най-успешни класове, защото без техния стимул успехът на децата не би бил възможен. Бейтула е именно сред тези 24 учители. Сред тях е и Паола Колева от софийското 31. СУЧЕМ ,,Иван Вазов". Един от учениците й рядко четял, но “се промени пред очите ми само за седмици. Слушаше в междучасията разказите на децата за книгите, наблюдаваше вълненията им. Взе книжка от библиотеката, след това каза, че са му купили две нови у дома...“

Десетки учители с виртуални класни стаи в “Книговище” споделят подобни истории. Децата се увличат от състезанието: в играта трупат виртуални скъпоценни камъни и грамоти и пътешестват през 7 нива - от новак, през пътешественик и откривател, до сенсей и най-високото - творец. Водят си и читателски дневник и оценяват книгите. Така под всяко заглавие се трупа дълга коментарна секция с отзиви. Всеки ден носят книги в раниците си и в междучасията развълнувано споделят истории от тях.

Повече от половината от най-успешните класове на “Книговище” са в гр. София. През ноември 2019 г. Столична община осигури абонаменти за всички второкласници и третокласници в област София-град и това даде предимство на много столични паралелки.

Тази година грамотите на най-четящите 24 деца носят послание от детската писателка Юлия Спиридонова. На децата “Книговище” отправя и предизвикателство: да поемат едногодишна просветителска мисия в своето училище или град и да увлекат възможно най-много свои връстници да четат. По време на мисията първо ще изучат делото на Кирил и Методий, а след това сами ще изберат целите си и изработят план за действие с помощта на “Книговище”. 

“Книговище” е старата възрожденска дума за "библиотека", въведена от Иван Богоров, за да замени гръцката "библиотека". Основателите на платформата - Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова - избират да я възродят, защото обичат да черпят идеи от старите извори, докато творят дигитално. И се надяват със своята библиотека от въпроси да продължат да провокират вроденото любопитство на децата и любовта им към състезанията, защото така те успяват повече. Почти всички учители споделят, че с “Книговище” децата се справят по-добре в часовете по български и литература. И не само: увеличават речниковия си запас, задават повече въпроси и започват по-редовно да посещават библиотеките, за да намерят книгите, за които съучениците им говорят. “Днес моите ученици са по-любопитни, питащи, мотивирани и съсредоточени”, казва Мария Павлова, учител на един от 24-те най-четящи класове в Свиленград. Каква е тайната? Както казва Бейтулa: “Състезателният дух при това поколение се оказа водещ.”

За повече информация: посетете сайта на „Книговище“, Фейсбук и YouTube.

 

***

Повече за „Книговище“

Платформата „Книговище“ е активна от май 2019 г. Вече над 10 000 деца имат профили в платформата. Между декември 2019 г. и февруари 2020 г. в „Книговище“ се проведе първото Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание под егидата на МОН. През 2019 г. платформата печели второ място в конкурса „Промяната“ за иновативни социални инициатива на „Нова Броудкастинг Груп“ и Фондация „Reach for Change България“. Екипът е отличен и с награда „Героите“ от TimeHeroes за оригинален подход към развитието на доброволчеството, както и с награда „ПроКултура2019“ за принос в достъпа на младите до култура. Платформата е отличена и от Silicon Valley Community Foundation.

 

 

Автор:
Книговище.бг
Публикация:
21.05.2020 г. 12:23
Посетено:
1414
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31219-kak-edna-onlayn-igra-za-sedmitsi-prevrashta-nechetyashti-detsa-v-zapaleni-chitateli