Проекти

Not Cancelled East x South / Руди Нинов

Галерия Sariev инициира едноседмично дигитално арт събитие, което включва 17 галерии от по-широкия Югоизточен европейски регион

Not Cancelled East x South / Руди Нинов

The Runner, 2020

 

◊ ПОКАНА

Not cancelled East x South
12-18 май 2020 г.
www.notcancelled.art/
 
Sariev представя
Руди Нинов
самостоятелно представяне
(скулптури и рисунки)

Присъединете се към нас за старта на Not cancelled Еast x South - едноседмично дигитално арт събитие, което включва 17 галерии от по-широкия Югоизточен европейски регион: Унгария, Румъния, Сърбия, Косово, България, Гърция, Турция и Грузия.

Събитието стартира онлайн на 12 май в 10 ч. в дигиталната платформа Not cancelled Еast x South: https://www.notcancelled.art/eastsouth. Уебсайтът ще бъде достъпен от 12 до 18 май 2020 г. и ще включва изложби, разнообразно съдържание като стрийминг, беседи и турове.

Изданието Not cancelled Еast x South е инициирано от Sariev, Пловдив (България) и LambdaLambdaLambda, Прищина (Косово) заедно с базирани в Тбилиси (Грузия) галерии, представители на Асоциация на музеите и галериите в Грузия (GAMG) и организаторите на Not cancelled.

Идеята за групиране на галерии от по-широкия Югоизточен европейски регион възникна поради две причини: общото между тях - работата им в периферията на пазара на съвременното изкуство, както и факта, че всички те са ключови представители на техните местни арт сцени в глобалния контекст. Тъй като пандемията от COVID-19 направи невъзможни всички изяви в сферата на публичното изкуство за неопределено време, тези галерии, работещи в периферията, са особено засегнати - те зависят от видимостта извън техните местни пазари. Вместо галериите да се справят самостоятелно или на местно ниво,  решихме да обърнем внимание на художествените дейности на целия регион като обединим сили.

Покaнени от Sariev и LambdaLambdaLambda и участващи са престижните галерии: Ani Molnar, Kisterem, Trapez (Будапеща/Унгария), Plan B, Sabot (Клуж/Румъния), Ivan, Suprainfinit (Букурещ/Румъния), Eugster (Белград/Сърбия), LambdaLambdaLambda (Прищина/Косово), Sariev (Пловдив/България), The Breeder (Атина/Гърция), Öktem Aykut (Истанбул/Турция), E.A Shared Space, LC Queisser, Nectar, Patara, Window (Тбилиси/Грузия).

Галерия Sariev е избрала да представи художника Руди Нинов, с когото започва сътрудничество през 2020 година. Руди Нинов е роден през 1992 г. в Тетевен, България. Завършва бакалавърска степен по изобразително изкуство в Голдсмитс, Лондон през 2015. Продължава образованието си в академията Щедел във Франкфурт, Германия, в класа по рисуване на Ейми Силман и Николас Гамбаров. 
 
Участието на Руди Нинов в Not Canceled East x South представя селекция от нови рисунки с мастило и скулптурни произведения, изработени от различни материали като керамика, хартия, дърво, акрил и смола. Подобно на неговите картини и рисунки, скулптурите напомнят за податливата и постоянно преработваща се фигура, качества, приписвани на основната работа на Руди с формалния механизъм на движение и композиция, открит в ранното анимационно кино.
 
За събитието Not cancelled Еast x South ще се проведе разговор с художника Руди Нинов на тема: „Материална и медийна специфика в ранното анимационно кино", воден от Веселина Сариева. За повече подробности следете програмата.

*

Not cancelled се появява през април 2020 година като идея, провокирана от кризата около затварянето на физически пространства и необходимостта от появата на работещи дигитални инициативи. Затварянето на музеи, галерии, панаири на изкуства, ателиета и отмяната на събития подлагат културните институции на тежко изпитание. Създателят на инициативата Ищван Силаги, изпълнителен директор на агенция treat, в желанието си да подкрепи местните си клиенти в сферата на изкуството инициира създаването на дигиталната платформа not cancelled. Чрез нея се предоставя възможността пространствата за изкуство и култура да бъдат #closedbutopen и техните планирани събития #notcancelled. След успешен старт във Виена, инициативата се разширява с издания в Берлин, Париж, Варшава и Чикаго.

*

Последвайте:
Not cancelled Еast x South: Instagram
Sariev: Instagram @SarievGallery, Facebook @SarievGallery ,
Следете новините в уебсайта на галерия Sariev

 

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
12.05.2020 г. 11:31
Етикети:
галериипроектРуди НиновПловдивГалерия SARIEV
дигитално арт събитие
Not Canceled East x South
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31200-not-cancelled-east-x-south-rudi-ninov