Проекти

Програма „Час по физическо“ води спорта в дома на учениците

Поредица от видео и онлайн тренировки за деца по време на изолацията

Програма „Час по физическо“ води спорта в дома на учениците

 

◊ СЪБИТИЕТО

Поредица от специални видео и онлайн тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които са принудени да стоят вкъщи по време на извънредното положение.

Програмата „Час по физическо“ е инициатива на Сдружение “БГ Бъди активен“, което има дългогодишен опит в провеждането на инициативи за насърчаване на физическата активност и спорта. Вече са подготвени четири видео тренировки, а от в програмата са предвидени и тренировки “на живо”, които ще се излъчват в тематично събитие във Фейсбук.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по физическо знание и спорт за учениците си. Съдържанието на  кратките серии е разработено от инструктори от зала за функционални тренировки WOW GYM в Пловдив и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, само някои с по-висок, като времето за почивка, отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества и физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

Инициаторите вече регистрират интерес към поредицата от видео тренировки и споделят, че са получили положителни отзиви от преподаватели по Физическо възпитание и спорт от различни училища. 

Екипът на сдружение “БГ Бъди активен” вече седем години е посланик на каузата за популяризиране на масовата физическа активност и работи с организации, граждани и доброволци за осъществяване на различни инициативи за раздвижване на хора от различни възрастови групи. В последните години организацията е координатор за България на Европейската седмица на движението и спорта MOVE Week и на Европейския ден на спорта в училище – една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания. С новата програма “Час по физическо” сдружението цели да подкрепи учебните заведения и учителите по физическо възпитание и спорт, които не спират да полагат усилия за осигуряване на необходимата физическа активност при децата, дори и в домашни условия.

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хиляди българчета са с наднормено тегло, а 67 хиляди страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват при децата вследствие на наднорменото тегло и обездвижването. Според различни изследвания съществува голяма вероятност децата с наднормено тегло да задържат или увеличат теглото си в зряла възраст, което води до отключване на нови здравословни проблеми.

„Изолацията не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. С кампанията „Час по физическо“ „БГ Бъди активен“ отправя призив за повече физическа активност у дома. В такива тежки моменти  е важно да се обединим и да се подкрепяме. Вече повече от 7 години сдружението ни работи чрез различни инициативи за повишаване на активното време при децата и подрастващите. Затова решихме да помогнем на училищата като им предоставим качествен безплатен ресурс, който да използват.“, казва Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.

 

Тренировките от „Час по физическо“ ще бъдат качени, заедно с други полезни ресурси, в специално създадено събитие във фейсбук. В събитието децата ще могат да се включат и в онлайн тренировки на живо, както и ще намерят различни идеи за игри и движение на закрито. Събитието ще бъде отворено и безплатно за всички желаещи.

* * *

Повече за сдружение “БГ Бъди активен” и физическата активност при децата:

Една от важните теми, по които работи сдружението е повишаването физическата активност при децата и юношите. “БГ Бъди активен” е координатор на Европейски ден на спорта в училище, чиято главна цел е в училище да се даде възможност на децата да опитат нови спортове, за да намерят заниманието, което да им помогне да растат здрави и силни. Събитието е пример за обединяване на различни организации, институции, доброволци и училища в името на популяризиране на ползите от физическата активност и здравословния начин на живот. През 2019-та в инициативата в България се включиха повече от 400 училища, близо 90 00 ученици, учители и родители. През тази година Европейският ден на спорта в училище ще се проведе отново в последния петък на месец септември.

Повече за всички дейности на "БГ Бъди активен" може да намерите на  bgbeactive.org

 

Автор: Сдружение БГ Бъди активен
22.04.2020 г. 11:52
Посетено: 895
Етикети: онлайн, кампания, инициатива, Сдружение БГ Бъди активен, тренировки, спорт, Час по физическо, Европейски ден на спорта в училище, физическа активност
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31144-programa-chas-po-fizichesko-vodi-sporta-v-doma-na-uchenitsite