Проекти

Художникът Павел Митков стартира кампания “Рисувай против вируса”

Безплатни онлайн уроци до 29 март, всеки ден от 20:30 часа

Художникът Павел Митков стартира кампания “Рисувай против вируса”

 

Българският художник Павел Митков стартира кампания „Рисувай против вируса“ с безплатни онлайн уроци, които излъчва на живо във фейсбук страницата си всеки ден от 20:30 часа. Идеята на художника е жителите на страната, които в момента са в принудителна изолация вкъщи заради коронавируса, да уплътняват времето си по забавен начин.

„След като се завърнах от Чехия с последния възможен полет в неделя, реших да разнообразя карантината и да създам настроение на всички, като инициирам кампания „Рисувай против вируса“. Всеки има под ръка нещо, с което може да рисува, та дори и само молив. Рисувайки, всеки може да оползотвори приятно времето, в което е здравословно да си стои вкъщи, да създаде нещо приятно за себе си, да го сподели с близките си и по този начин да помогне за общото повишаване на духа в този момент“, посочва творецът по повод изпитанието, пред което сме изправени. Той приканва хората да се потопят заедно онлайн в света на изкуството. По време на безплатните онлайн уроци Митков демонстрира различни свои техники и подходи за рисуване с маслени бои.

„Докато рисува, човек се вглъбява в картината и оставя на заден план страховете си и събитията наоколо. Картината е прозорец към света на творчеството, а в момента всички имаме нужда от един такъв прозорец към свят, в който нещата ни се случват красиво и позитивно. Въпросът за самите нас е накъде ще тръгнем в този момент - дали ще останем в задънената улица на премисляне на ситуацията или ще отворим прозореца към креативността“, споделя още Митков.

Най-важни са обаче положителните мисли и според Павел Митков рисуването може и да ни сплоти, като споделяме изкуството заедно.

Първият урок се проведе на 17 март и може да видите тук.

Кампанията ще продължи до 29 март.

 

Автор: Рени Попова
19.03.2020 г. 16:11
Посетено: 1735
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31050-hudozhnikat-pavel-mitkov-startira-kampaniya-risuvay-protiv-virusa