Проекти

A-LONEliness – разговор за самотата в КО-ОП

Изложба на литовката Кристина Чимбаре към проекта A-LONEliness

A-LONEliness – разговор за самотата в КО-ОП

 

◊ СЪБИТИЕТО

A-LONEliness – разговор за самотата в КО-ОП

От 5 до 12 март КО-ОП дава платформа на своеобразен разговор за самотата. Пространството за изкуство и събития представя пилотната изложба към проекта A-LONEliness на литовката Кристина Чимбаре, който е насочен към повишаване на осведомеността и започването на разговор за самотата - състоянието най-често свързано с възрастни хора или такива, които са физически изолирани. В различна степен тя засяга всеки един от нас и не се влияе от определена възраст, социален или икономически статус. Все повече млади хора днес са изправени пред този проблем. С увеличаването на динамиката на нашето всекидневие и преследване на химерата за “перфектния живот”, диктувана ни от социалните мрежи и догми, ние забравяме да се свързваме със себе си и с хората около нас.

Изложбата поставя началото на един дългосрочен проект – онлайн платформа, която събира личните истории на всеки един от нас и ги споделя чрез текстове, видеоклипове и снимки. В галерията на КО-ОП ще бъдат представени портрети на хора от различни държави, които споделят своите уникални истории чрез разговори лице в лице. Зад всеки портрет стои лична история, която разбива табуто и говори открито за преживяването и преодоляването на състоянието на самотата. Официалното откриване на изложбата ще бъде 5 март от 19:00 ч.

„Идеята да събирам историите на различни хора от цял свят, които са изпитали това толкова неприятно усещане за самота и да ги комбинирам с моята страст към фотографията, се роди през 2019 година, малко след като бях започнала доброволческа дейност към Фондация „Смокиня“. Тогава имах непреодолимото желание да споделя моята лична история и разкажа за чувството „самота“. Отне ни около 4 месеца да стартираме проекта с първото интервю, което взех от мой близък приятел и което ще видите сред историите, включени в изложбата. Започнахме без да имаме ясната представа как се прави – използвахме една обикновена маса с нощна лампа на нея, камера и искреното желание да съхраним красотата от разказана история. След седмица го направихме и с друг наш приятел и с друг, след това с друг, и друг, и друг и така успяхме да запишем цели 15 истории, включително и моята лична. Така  проектът A-LONEliness оживя като част от моята доброволческа програма към Фондация „Смокиня“, споделя младата авторка Кристина Чимбаре.

 

Събитието е част от дългосрочния доброволчески проект OffLINE– FROM VOLUNTEER TOWARDS EMPLOYED (2018-2-BG01-KA125-048205), съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. Фондация "Смокиня" е координатор на проекта*.

* Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

 

 

Автор:
Наталия Мецова
Публикация:
05.03.2020 г. 12:33
Етикети:
проектИзложбаКО-ОП
A-LONEliness
Кристина Чимбаре
Фондация "Смокиня"
Посетено:
879
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31004-a-loneliness-razgovor-za-samotata-v-ko-op