Проекти

"За музиката" - с Чавдар и Ясен Гюзелеви

4 март 2020, 19 ч., Театрална зала на Софийския университет

"За музиката" - с Чавдар и Ясен Гюзелеви

 

◊ ПОКАНА

Серията разговори „За музиката“ с водещ Илия Граматиков продължава.

Тази пролет в "За музиката" каним меломани x 2! Ще си говорим с хора, свързани от музиката по един или друг начин - дали защото тече в кръвта им, или защото е тяхна обща творческа съдба.

Първите ни гости са Чавдар и Ясен Гюзелеви, които освен известни художници, са и братя - и ще разкажат как израстването в дома на оперната легенда Никола Гюзелев се е отразило на вкуса им и прелива в тяхното изкуство - от сценографията до илюстрацията.

Както винаги ще си говорим за музиката между личното преживяване и познанието, между далечни на пръв поглед музикални епохи, контексти и жанрове, между музиката и другите изкуства.

Очакваме ви!

4 март, 19 ч., Театрална зала: Чавдар и Ясен Гюзелеви

8 април, 19 ч., Театрална зала: Йосиф Герджиков и Георги Колчаков

Входът е свободен. Театралната зала на Софийския университет се намира в Ректората, вход откъм бул. "Цар Освободител". 

* * *

„За музиката“ е диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия предлага различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката.

Водещ на разговорите е музикологът Илия Граматиков – диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO. Граматиков завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 г. защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

 

Автор:
Културен център СУ
Публикация:
04.03.2020 г. 11:51
Посетено:
1378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/30981-za-muzikata-s-chavdar-i-yasen-gyuzelevi