Проекти

Сливен - българският партньор в „Европейски литературен маратон”

Програма „Култура 2000” на ЕК

◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен - единствен представител на България в подготвяния проект „Европейски литературен маратон”.
 
• Проектът е финансиран по програма „Култура 2000” на Европейската комисия.
• Координатор на международната инициатива е фондация „Аида” (Верона, Италия)
• Партньори:
. Фондация „Призма” (Атина, Гърция),
. Информационен център (Картахена, Испания) 
. Румънското национално радио (Букурещ, Румъния). 
. Асоциирани партньори - Културни институции от гр. Йорк (Великобритания), Краков (Полша), гр. Ярвепаа (Финландия) и Белград (Сърбия). 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Определен от организаторите като „уникално и иновативно европейско събитие”, Литературният маратон цели да се разширява и популяризира участието на гражданите в културни начинания и „достъпа до култура”.
. На 9 май 2007 година, едновременно във всички градове-партньори, в 11 часа римско време, да започне на места с голяма публика (кина, театри, площади), провеждането на маратони „с еднакъв стил и едни и същи характеристики”.

. Всяка страна, по утвърдени на първата партньорска среща критерии, ще определи националния шедьовър от 20. век, четците и местата за четенето, което ще продължи от 8 до 10 часа. Така, избрани предварително хора с афинитет към литературата и театъра, студенти, доброволци, ученици и др., ще осъществят едновременно в градовете-участници публичното четене на произведението-шедьовър.            

В хода на подготовката на събитието ще бъде реализирана последователна комуникационна стратегия, насочена към медиите, читателите, публиката. Записаният (на аудио файл и видео) литературен маратон в отделните държави, ще бъде представен в интернет в реално време, като се предвижда и подготовката на финален документ – общ филм за културната проява, разпространен на DVD в страните. Обща уебстраница за проекта, както и постоянно обновяваните партньорски страници, ще популяризират Европейския литературен маратон чрез плакати, радиореклами, брошури и др. 

. Срокът за определяне на националните шедьоври от миналия век от всяка страна е 30 ноември 2006 година.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.11.2006 г. 12:26
Етикети:
Посетено:
714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/3064-sliven-balgarskiyat-partnyor-v-evropeyski-literaturen-maraton