Проекти

читАлнЯта ни предизвиква отново: да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината

Търсят се нови детски книжки, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години

читАлнЯта ни предизвиква отново: да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината

 

◊ ПОКАНА

За втора поредна година Сдружение за градски читални и читАлнЯта в Градската градина на София отправят дарителско предизвикателство към всички любители на четенето да съберат нови книги за библиотеките в България. Кампанията стартира на 19 ноември като целта е да бъдат събрани поне 2020 книги до началото на предстоящата 2020 г. Всички книги ще бъдат дарени на читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна.

Всеки може да се включи в кампанията, като дари своя любима книга. Търсят се нови детски книжки, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са запазени в добро физическо състояние. Книгите се събират на място в читАлнЯта в Градската градина на София от 10 до 20 ч. всеки ден. В замяна на дарените книги всеки ще получи и безплатна читателска карта за читАлнЯта.

“Няма как библиотеките да изпълняват нормално функциите си, ако в тях хората не могат да намерят най-новите заглавия. За съжаление държавата само симулира подкрепа, затова на ход сме ние. Надявам се, че и тази година ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките да осигуряват на своите читатели пълноценни и качествени съвременни услуги”, споделя Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

• В рамките на кампанията няма да се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици.

• Както и през миналата година, дарения ще се приемат още от фирми и граждански организации.

• Повече подробности за дарителската кампания може да се следят във фейсбук събитието Да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината.

 

При първото издание на дарителската кампания миналата година бяха събрани 5916 книги (три пъти повече от поставената цел за 2019 книги). Те бяха дарени на близо 80 библиотеки в цялата страна. Сред тях са Столична библиотека, към регионалните библиотеки в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Перник, Плевен, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково и Шумен; общинските библиотеки в Асеновград, Ботевград, Димитровград, Исперих, Казанлък, Карлово, Самоков и Севлиево; читалищните библиотеки в Банско, Борово, Бяла Черква, Две могили, Джебел, Златица, Костенец, Крън, Криводол, Крумовград, Лом, Рила, Радомир, Разлог, Сандански, Своге, Тетевен, Червен бряг, Чирпан, към четири читалища в София и едно в Бургас, както и към още 16 селски читалища в различни части на България; училищните библиотеки на 12 СУ, 33 ЕГ и 75 ОУ в София, както и към училища във Варна, Вълчи дол, Карлово, Казичене, Попово, Севлиево и с. Крушовене, обл. Плевен. Дарения бяха направени още на библиотеката на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, както и към четири други книжни инициативи, включително и за първата българска детска библиотека в Лондон. Пълен списък на направените дарения за кампанията за новата 2019 можете да разгледате тук.

 

За читАлнЯта и Сдружение за градски читални:

читАлнЯта е съвместен проект на Сдружение за градски читални и ОП “Туризъм” на Столична община. Тя осигурява бърз, лесен и атрактивен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно комуникира културата на четене в столицата. читАлнЯта функционира също и като информационен туристически център за София и по този начин допълнително ще предоставя на гостите на града освен полезна и актуална информация, пряк достъп до едни от най-важните части на българската култура - езика и литературата.

Сдружение за градски читални е неправителствена организация, която работи за насърчаване и популяризиране на четенето и интереса към книгите и съвременната литература в градска среда. Първият успешен проект на Сдружението е създаването на “читАлнЯта”. Преди две години екипът на Сдружението създава и първата онлайн литературна карта на София, а непосредствено след това започна и първите литературни разходки в столицата, които представят по вълнуващ и нестандартен начин литературния живот в София пред туристи и граждани на града.

През годините Сдружение за градски читални реализира и множество дарителски кампании за български библиотеки, като общият брой на дарени книги от 2015г. До сега надвишава 19 000. За работата си Сдружението е отличено с награди като “Спомоществовател на годината” на фондация “Глобални библиотеки”, грамота от Националната награда „Христо Г. Данов“, Награда “Европа” от Столична община и др.

 

 

Автор:
Сдружение за градски читални
Публикация:
29.11.2019 г. 12:30
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/30559-chitalnyata-ni-predizvikva-otnovo-da-saberem-2020-novi-knigi-za-bibliotekite-do-kraya-na-godinata