Проекти

"За музиката": Серия разговори с водещ Илия Граматиков

15 януари 2020: Да композираш тишината с композитора Асен Аврамов

"За музиката": Серия разговори с водещ Илия Граматиков

 

◊ ПОКАНА

Серията разговори „За музиката“ с водещ Илия Граматиков продължава и през есенно-зимния сезон!

В поредица от срещи с изявени меломани ще търсим пресечната точка между личното преживяване и познанието за музиката, между далечни на пръв поглед музикални епохи, контексти и жанрове, между музиката и другите изкуства.

Всички събития се провеждат в Театралната зала на Софийския университет (Ректорат, вход откъм бул. "Цар Освободител") с начален час 19:00. Входът е свободен.

Започваме с трима събеседници:

13 ноември 2019: Музикална археология на страстта
с хореографа Мила Искренова

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Завършва Хореографското училище в София. Специализирала съвременен танц в Палука шуле в Дрезден и в Танцовата академия в Кьолн, а по-късно и хореография в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство, НАТФИЗ, колежа Любен Гройс, Балетна академия в Атина и в Италия. Почетен член е на управителното общество на Академия Филармоника в Месина. Работила е с водещите български танцови трупи: Балет Арабеск (на който е хореограф от 2001), Амарант данс студио, Хетероподи данс, както и с балета на Софийската опера. Автор е на сценарии и хореография за над 50 телевизионни и театрални постановки. Автор е и на книгите Радостта на тялото, Вкусът на Твоето тяло, Анна и Алената глутница, на пиесата Меломимик и на множество статии и рецензии в областта на танцовото изкуство.

 

• 18 декември 2019: Да слушаш: роман(с) с музиката
с литературния теоретик Димитър Камбуров

Димитър Камбуров е доцент по литературна теория към едноименната катедра на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава литературна теория, литературна история, културни изследвания, полородови изследвания. Публикува в сферите на литературата, изкуствата, културата, политиката, науките за пола, Балканите и др. Много от тезите му са провокативни и дори скандални. Автор е на книгите Явори и клони (изд. Фигура, София, 2003) и Българска лирическа класика (изд. Просвета, София, 2005). Заедно с Ирина Новикова е съ-редактор на Men in the Global World: Integrating Post’ Socialist Perspectives (Kikimora Publications, Aleksanteri Institute, Helsinki, 2003), а с Мария Василева – на Pro Art / Арт Про (изд. Алтера, София, 2007). Автор и водещ е на литературния салон Нобелирани и други – литература на прага в Червената къща.

 

• 15 януари 2020: Да композираш тишината
с композитора Асен Аврамов

Асен Аврамов е виден български театрален композитор. Произхожда от музикално-артистична фамилия с дългогодишна история. Завършил е  Националното музикално училище и Националната музикална академия  в София. Работи предимно в областта на сценичната и екранна музика (театър, балет, кино). Реализира театрални проекти с най-добрите български театрални режисьори и екипи; поставя в почти всички български професионални театри. Негови партитури звучат и в редица театри извън страната. Композира също камерна, вокална, вокално-инструментална, симфонична и балетна музика. Съчетава театрални и музикални похвати в някои от своите пърформанси по текстове на Бекет, Достоевски, Чехов, Брехт, Мюлер, съвременни български поети и драматурзи. Отличен с повече от 25 номинации и 15 награди както у нас, така и в чужбина.



* * *

„За музиката“ е диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия предлага различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката.

Водещ на разговорите е музикологът Илия Граматиков – диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO. Граматиков завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 г. защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

 

Автор:
Културен център на СУ
Публикация:
15.01.2020 г. 13:11
Посетено:
2662
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/30448-za-muzikata-seriya-razgovori-s-vodesht-iliya-gramatikov