Проекти

Откриване на проекта „Поезия в метрото”

Откриване на проекта „Поезия в метрото”

Част от официалните лица при откриване на проекта „Поезия в метрото” в подлеза на метростанция „Софийски университет”

 

◊ ПОЕЗИЯ В МЕТРОТО

На 5 ноември преминаващите през подлеза на метрото на станция „Софийски университет” станаха свидетели на откриването на една много оригинална форма за разпространение на поетичното творчество. Бе открито четвъртото издание на проекта „Поезия в метрото”. Организатор е Полският институт, съвместно с „Литературен вестник” и EUNIK Cluster Bulgaria (мрежа на културните центрове на страните от Европейския съюз). Партньор - Столична община. Медийни партньори: Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Каква е същността на проекта? Стихове на европейски автори се поставени във вагоните на метрото и по стените на метростанцията „Софийски университет”. Те са на български език, но същевременно са показани и в езика на оригинала си. Включени са 12 стихотворения от 12 държави-членки  (в това число и нашата страна) на ENUIK и асоцирани институции.

Ето имената на представените поети (по азбучен ред на държавите им): Ерих Фрийд (Австрия), Пламен Дойнов (България), Дилън Томас (Великобритания), Ингеборг Бахман (Германия), Хосе Луис Гарсия Мартин (Испания), Салваторе Куазимодо (Италия), Збигнев Херберт (Полша), Нуно Жудисе (Португалия), Алберт Маренчин (Словакия), Андре Ади (Унгария), Хели Лаксонен (Финландия), Ростислав Валушек (Чехия).

На откриването, освен главните организатори в лицето на директор на Полския институт Ярослав Годин, и главният редактор на вестник „Литературен вестник” проф. Амелия Личева, присъстваха и представители на културни институти и културни отдели на посолства у нас, поети като Мирела Иванова, Федя Филкова, Пламен Дойнов, преводачи, студенти …

Ето и едно от представените в проекта стихотворения на големия уелски поет, драматург и публицист Дилън Томас в превод на Александър Шурбанов:

И смъртта ще остане без царство

Мъртъвците ще се слеят в голотата си,
Ще се смесят с луната на запад, с вятъра,
костите им ще се разпилеят в земята,
край нозете им звезди ще огряват нощта.  

И да полудеят, няма да останат в мрак,
и в морето да потънат, ще се вдигнат пак.
Влюбените ще умрат, но с любовта.
И смъртта ще остане без царство.

 

Таблата със стихотворенията ще останат до 15 декември. Дотогава се вглеждайте във вагоните на метрото и по стените на метростанцията на Софийския университет. Може би ще видите там и стихотворение, което ще ви хареса, и ще стане „вашето”.   

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
06.11.2019 г. 11:02