Проекти

"Да бъдеш Альоша" - проект на Петко Дурмана

26 октомври, събота, от 15 до 16 часа

"Да бъдеш Альоша" -  проект на Петко Дурмана

 

◊ ДА БЪДЕШ АЛЬОША

„Да бъдеш Альоша" e проект на художника Петко Дурмана, който предлага на участващите в него да разменят телата си с тялото на Альоша от едноименния паметник в Пловдив. За разлика от обичайния разговор за паметниците от социализма, в който обществото се разделя на полярни групи от страстно симпатизиращи и яростно отричащи, преживяването „Да бъдеш Альоша" не прави разлика между отношението на участниците, предлагайки и на двете групи да се справят със своите чувства като влезат за момент в ботушите на Альоша.

Проектът е базиран на няколко научни експеримента:

Усещането за размяна на телата с паметника Альоша в проекта на Петко Дурмана е в резултат на съчетанието на три различни сензорни стимулации – зрение, допир и звук. С помощта на очила за виртуална реалност участникът вижда от гледната точка на паметника (заснета с дрон), усеща допир по крака си едновременно с докосването на крака на паметника (което наблюдава през очилата) и слуша инструкциите на автора, които синхронизират двете докосвания.

 

*

„Готови, едно, две, три... Бутай!"

С тази команда художникът Петко Дурмана задава ритъм на участниците в проекта „Да бъдеш Альоша" всеки уикенд през есента на върха на Хълма на освободителите (Бунарджика), където се намира едноименният паметник. Там зрителите, които специално са дошли за участие в проекта и тези, които са се качили на върха заради паметника и гледката към Пловдив, с помощта на очила за виртуална реалност и дрон, имат възможността да „погледнат" през очите на Альоша и да „влязат" за кратко в неговите ботуши с помощта на научен експеримент, наречен „смяна на телата".

• За да не бъдат възприети като политическа агитация, неделните сесии на „Да бъдеш Альоша" се преместват в събота, от 15 часа на 26 октомври, на върха на Хълма на освободителите (Бунарджика).

Всички, които искат да почувстват, какво е да бъдеш Альоша и дори само да погледнат Пловдив през „дронски" поглед са поканени да се изкачат на хълм Бунарджика в един от последните слънчеви и топли дни на есента и да се включат в проекта.

Участието на всички е напълно безплатно!

Проектът е част от програмата на Европейска столица на Културата – Пловдив 2019

Още информация на страницата на събитието във Фейсбук: https://web.facebook.com/events/2530810490313918/  

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.10.2019 г. 11:54
Етикети:
Посетено:
1236
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/30356-da-badesh-alyosha-proekt-na-petko-durmana