Проекти

Презентация на Мерве Елверен. Част от проекта „Близки срещи. Визуални диалози"

9 октомври 2019 г., 18:00 ч., Галерия Кредо Бонум - София

Презентация на Мерве Елверен. Част от проекта „Близки срещи. Визуални диалози"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

Презентация на Мерве Елверен

Част от проекта „Близки срещи. Визуални диалози"
(School4Artists, Част 2 – Back2School)


9 октомври (сряда) 2019 г., 18:00-20:00 ч.,
галерия Кредо Бонум
ул. „Славянска" № 2, 1000 София

 

Спомени, памет, живот, природа, свобода

Представяйки примери за своите проекти, Мерве Елверен ще говори за политика на травмата и за артистично-културологичните реакции. Заемайки заглавието на презентацията си от списъка на забранени думи в Корпорацията за радио и телевизия на Турция (TRT – The Radio and Television Corporation of Turkey) през 1985 г., презентацията ще проследи новия визуален език, който се формира в Турция през 1980-те и 1990-те години.

Merve Elveren е куратор със седалище в Истанбул, Турция. С акцент върху социалния и културен пейзаж от 80-те и 90-те години на миналия век в Турция, нейната кураторска практика, базирана на научни изследвания, изследва критически дебати и нови институционални формации около постоянно изместващи се политически спешности.

Между август 2011 г. и септември 2018 г. Елверен е част от учредителния екип на Research & Programs в SALT, Истанбул. Някои от нейните проекти включват “Обещана изложба” - Gülsün Karamustafa (съвместно с Duygu Demir, 2013, SALT Beyoğlu и SALT Galata), “Как стигнахме до тук” (2015, SALT Beyoğlu и SALT Galata), “Грешка на непрекъснатостта” - Aydan Murtezaoğlu и Bülent Şangar (2018, SALT Beyoğlu). Нейните
независими проекти включват копродукцията на филма на Кьокен Ергун “Ашура” (2013), самостоятелната изложба на Волкан Аслан “Shoot Me! Don’t turn me over!” (Pi Artworks, Истанбул, 2018) и самостоятелната изложба на Huo Rf “... беше тук” (Elhamra Han, Istanbul, 2018). Съвсем наскоро Елверен създаде независима група от професионалисти за женско изкуство с цел организиране на временни изложби и публични събития в полза на Фондация за женски библиотечно-информационен център, основана през 1990 г. През 2018 г. тя беше носител на наградата "Независима визия за кураторски постижения”, присъдена от Independent Curators International, Ню Йорк. Елверен ще курира програмата за гости на 39-тото издание на EVA International, 2020 г. в Дъблин.

* * *

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, и с любезното съдействие на галерия Кредо Бонум.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
08.10.2019 г. 14:19
Етикети:
ПрезентацияпроектИнститут за съвременно изкуство – София
Мерве Елверен
„Близки срещи. Визуални диалози"
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/30259-prezentatsiya-na-merve-elveren-chast-ot-proekta-blizki-sreshti-vizualni-dialozi