Проекти

"Генерация Творя" - изкуство от деца за възрастни

Десето издание на Арт резиденция "Старото училище"

◊ "ГЕНЕРАЦИЯ ТВОРЯ" – ИЗКУСТВО ОТ ДЕЦА ЗА ВЪЗРАСТНИ

На 2 юли 2019 г. в с. Горна Липница започна десетото издание на Арт резиденция "Старото училище" под мотото "Генерация Творя". Фокусът тази година е върху изкуство, създавано от деца, следвайки идеята, че всяко дете е творец. С това издание организаторите на резиденцията насочат усилията си и вниманието на публиката към насърчаване на творческия потенциал на децата с цел развиването и прилагането на този потенциал в тяхната бъдеща дейност във всяка сфера от живота.

Всички прояви и ателиета са отворени и свободно достъпни за посетители и журналисти. „Генерация ТВОРЯ" протича при активно взаимодействие между местната общност и децата. По време на престоя си участниците в детската арт резиденция са свободни да изследват селото и естествената природна среда като ги превърнат в обект на своето творчество.

Арт резиденцията има разнообразна съпътстваща програма, с акцент върху българските обичаи и местните забележителности и ще завърши на 6 юли със закриваща изложба в Горна Липница, в рамките на която децата ще представят своите творби пред хората от селото и региона.

Събитието се провежда с финансовата подкрепа на община Павликени.

В изданието ще вземат участие няколко детски школи от страната: Школа „Батик" с ръководител Златка Бобева, гр. Бургас; Школа „Арт линия" гр. Казанлък с ръководители Ваня Запранова и Росен Дончев; Ателие „Енкаустика" и Приложни изкуства, гр. Габрово с ръководител Румен Трифонов; Школа по „Изобразително изкуство" при НЧ „Братство 1884" гр. Павликени с ръководител Мартин Петров; Школа „Деца – творци на Горна Липница" с ръководител Пламен Петров.

Организатори: 
Кметство Горна Липница, Читалище "Зора – 1887", Пламен Петров, Дарина Палова и Димитър Палов.
 
Събития, които могат да бъдат посетени:
 
05.07.2019 г. (петък):

. Откриване на Фотографска изложба на Ирена Асенова (възпитаник на Арт резиденция "Старото училище") – 18:30 ч. – сградата на читалището.
. Представяне на народния обичай "Калесване на кръстника" от група за автентичен фолклор "По липнишки" - 19 ч. – на площада.
. Рок концерт на група "Flight" – гр. Павликени – 21:30 ч. – на площада.
 
06.07.2019 г. (събота):  

. Закриваща изложба на Арт резиденцията – 19 ч. в училищния двор.
. Пърформанс - възстановка по поемата на Христо Ботев "Хаджи Димитър", представена от децата на Горна Липница – 21 ч. – в училищния двор.
 

За повече информация: 
Пламен Петров – 0888 731738
Дарина Палова – 0887 243487

http://oldschoolresidence.com
 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.07.2019 г. 16:34
Етикети:
обществопроектГорна ЛипницаАрт резиденция "Старото училище"
Генерация Творя" - изкуство от деца за възрастни
Посетено:
1442
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29966-generatsiya-tvorya-izkustvo-ot-detsa-za-vazrastni