Проекти

Първото издание на ученическия научен фестивал Sci-High ще се проведе на 26 юни в Националната природо-математическа гимназия

Четири отбора от ученици ще решават важни за обществото проблеми, прилагайки научен подход

Първото издание на ученическия научен фестивал Sci-High ще се проведе на 26 юни в Националната природо-математическа гимназия

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 юни (сряда) в актовата зала на Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" ще се проведе първото издание на ученическия научен фестивал Sci-High. Четири ученически отбора ще решават важни за обществото проблеми, използвайки научен подход и със съдействието на ментори от научната сфера и бизнеса.

Учениците ще представят резултатите от работата си два пъти през деня - от 12:00 до 14:00 ч. и от 19:00 до 21:00 ч. Гостите ще могат да разберат повече за научния подход, който учениците са използвали, и да зададат своите въпроси към отборите.

За Sci-High

Мисията на научния фестивал е да вдъхнови учениците да се занимават с наука и да използват научен подход при работата върху важни за обществото въпроси. Идеята за инициативата идва от вярата, че българската икономика има нужда от по-добре подготвена работна сила, ресурс от млади хора с отговорност към обществото и природата, ориентирани към съвместно планиране и предлагане на решения, използвайки научни подходи. Организаторите подкрепят училища в провеждането на фестивали по модела High School Science Fair. Целта им е във всеки регион на страната да се провеждат ежегодни училищни научни фестивали, учениците в гимназиален етап да имат повишена научна грамотност, повишен интерес към изучаването на наука в училище, по-добри презентационни умения и умения за работа в екип.

Проблемът, по който Sci-High работи

Според резултатите на международното изследване PISA близо 40% от българските ученици са под ниво 2 по научна грамотност, като средно за страните, участващи в изследването, учениците покриват ниво 3. Само под 3% от българските ученици покриват най-високото ниво 6 от задачите на теста и този дял не се е променял в последните 12 години.

 

За организаторите:

Ели Стойкова е магистър по “Обществени политики и човешко развитие” от Университета в Маастрихт, Холандия, а бакалавърската и степен е по “Икономическа социология”. Ели има 5 години изследователски опит в Холандия като консултант към ООН относно политики за намаляване на бедността и неравенствата, социална защита, правата на детето, детско развитие, равенство между половете. 

Ренета Богданова има бакалавърска степен „Учител по биология и химия“ от Софийски университет “Св. Климент Охридски” и магистратура “Управление на човешки ресурси“. В продължение на две години трупа опит като преподавател по химия в 15 СОУ „Адам Мицкевич“, в София. В последните две години е мениджър “Учителска подкрепа” във Фондация “Заедно в час”.  

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.06.2019 г. 15:36
Етикети:
фестивалСофияобразованиеобщество
Ренета Богданова
Ели Стойкова
Sci-High
ученически научен фестивал
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29921-parvoto-izdanie-na-uchenicheskiya-nauchen-festival-sci-high-shte-se-provede-na-26-yuni-v-natsionalnata-prirodo-matematicheska-gimnaziya