Проекти

„Резиденция Баба“ 2019 ще изпрати 20 младежи от цяла България да живеят в 3 села в Северозападаа

Кандидатстването е отворено до 30 юни!

„Резиденция Баба“ 2019 ще изпрати 20 младежи от цяла България да живеят в 3 села в Северозападаа

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Резиденция Баба“, популярната и национално припознавана инициатива на Сдружение „Фабрика за идеи“, за пета поредна година ще организира престоя на 20 социално ангажирани младежи във възрастни домакинства в села из България.

Тази година Резиденцията ще е от 23 август до 15 септември в селата Неговановци, Синаговци и Кошава в района на град Видин.

Кандидатстването е достъпно за всички до 30 юни 2019 г.

Посланието на инициативата към бъдещите участници е МОСТ wanted: Допълни представата за 3 села в Северозапада! Тяхната основна мисия е да създадат автентичен „мост“ на взаимодействие и солидарност с местните възрастни хора, да помагат в ежедневната работа и да документират местни разкази и нужди на селото. Участниците ще поставят под въпрос и ще изпитат на място популярни клишета и стереотипи за района.

Като венец на 21-дневното им съжителство в селото е работата по социално- или културно-предприемаческа идея, която помага за разрешаването на проблем на селото домакин.

Всичките етапи на "Резиденция Баба" 2019 включват:

  • кандидатстване на участниците - до 30 юни 2019;
  • предварително обучение на участниците - 23-26 август 2019;
  • Резиденция Баба в 3-те села - 26 август - 15 септември 2019;
  • прощални събития в селата, организирани от участниците – 13-15 септември 2019;
  • Инкубатор за социални иновации (работа по идеи) - октомври 2019;
  • възможност за представяне на идеите пред общността и инвеститори - международен форум EMPATHEAST - октомври 2019 / Пловдив.

 

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на „мостове“ на автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура по иновативен начин е от основните фокуси на „Фабрика за идеи“ в повечето й инициативи.

В този смисъл „Резиденция Баба“ е откровена среща в търсене на полезните допирни точки с местната общност и култура и съвременната култура така, че да се отговори на належащи нужди и да се даде начало на нови социално- и културно-предприемачески инициативи в селата.

* * *

 

За контакти:

Милица Джанджова, координаторка на „Резиденция Баба“ – 0886805017

Повече за „Фабрика за идеи“: https://ideasfactorybg.org ; info@ideasfactorybg.org / manage@ideasfactorybg.org

Повече за „Резиденция Баба“: http://baba.ideasfactorybg.org/

Автор: Фабрика за идеи
08.06.2019 г. 17:21
Посетено: 1011
Етикети: Северозапад, покана за участие, Фабрика за идеи, МОСТ wanted:, „Резиденция Баба“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29827-rezidentsiya-baba-2019-shte-izprati-20-mladezhi-ot-tsyala-balgariya-da-zhiveyat-v-3-sela-v-severozapadaa