Проекти

Отворена покана към млади художници за участие в „Портфолио ден“

Краен срок: 15 юни 2019 г.

Отворена покана към млади художници за участие в „Портфолио ден“

 

◊ ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Галерия SARIEV Contemporary организира за трета година формàта за млади художници „Портфолио ден“. В началото на юли 2019 г. в Пловдив ще се проведе третото му издание, след успешни две издания в Пловдив през 2016 г. и в София през 2018 г.

В рамките на „Портфолио ден“ млади художници имат възможността да представят портфолиото си и да получат индивидуални консултации от водещи галеристи, художници, куратори и колекционери, което цели да ги насърчи и да им даде насоки за бъдещото професионално развитие. Избраните художници ще имат индивидуални консултации с всеки от членовете на комисията: Светлана Куюмджиева, Правдолюб Иванов, Изабела Ритер, Николай Неделчев, Веселина и Катрин Сариеви, които ще им дадат съвети и практически насоки, напр. в каква посока да работят и върху какво да наблегнат, как да се представят и да комуникират с галеристи и куратори. Събитието е и добра възможност за младите автори да запознаят членовете на комисията със своята работа.

След първите две издания на „Портфолио ден“ през 2016 и 2018 г., участващите артисти след установените контакти с журито, бяха поканени за участия в изложби и различни други формати. Повече за досегашните издания на „Портфолио ден“ на http://sariev-gallery.com/lab/portfolio-day.

Проектът е насочен към съвременни художници без ограничения на използваните изразни средства и медии. В „Портфолио ден“ могат да се включат автори до 35 години, които работят с: живопис, скулптура, инсталация, обект, фотография, видео, нови медии, пърформанс. Ще бъдат избрани 10 млади художници, които ще бъдат поканени на „Портфолио ден“, който ще се състои в Пловдив на 6 юли.

На 5 юли, ден преди „Портфолио ден“, ще бъде открита груповата изложба „ФОН: Млади автори от Пловдив“, която ще представи най-младото поколение пловдивски художници. Изложбата ще се състои на различни локации в Пловдив и към нея ще има съпътстваща програма. Изложбата е част от дългогодишната платформа „ФОН: Млади автори“ за представяне и подпомагане на млади автори, организирана от галерия SARIEV Contemporary, и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Как?

Всички желаещи млади художници до 35 години могат да изпратят свое портфолио на адрес assistant@sariev-gallery.com. Темата на писмото трябва да бъде: Портфолио ден: ИМЕ ФАМИЛИЯ.

В съдържанието на писмото (body text) да има кратка биография на автора (свободен текст, до 200 думи), а прикачен да бъде файл с портфолиото на художника.

Портфолиото трябва да съдържа:  автобиография, кратък текст представящ интересите на художника (артист стейтмънт), документация от реализирани творби и/или описания, скици, чертежи от идейни проекти. За видео и видео документация, моля да бъдат посочени линкове.

В случай, че файлът не може да се прикачи в имейл, следва да се изпрати линк за сваляне от WeTransfer, Dropbox, Google Drive и други подобни платформи за споделяне на файлове. Не се приемат автоматично генерирани съобщения за сваляне на файлове – линкът за сваляне трябва да бъде копиран в писмо, отговарящо на изискванията по-горе.

Портфолиото не трябва да надхвърля 20 mb и е желателно да бъде в pdf формат.

 

Кой може да участва?

Млади художници до 35 години, които работят с: живопис, скулптура, инсталация, обект, фотография, видео, нови медии, пърформанс. Няма изисквания за опит, образование и др.

 

Комисията ще бъде в състав:

Светлана Куюмджиева – изкуствовед, куратор и критик
Правдолюб Иванов – художник
Изабела Ритер – основател и директор, галерия LambdaLambdaLambda, Прищина
Николай Неделчев – колекционер
Веселина и Катрин Сариеви – галеристи, SARIEV

 

С въпроси можете да се обръщате на assistant@sariev-gallery.com

 

Краен срок за подаване на документи: 15.06.2019 г., 11:00 ч.

Обявяване на резултатите: 20.06.2019 г.

Дата на провеждане на Портфолио ден: 06.07.2019 г.

 

Автор:
SARIEV Contemporary
Публикация:
03.06.2019 г. 15:28
Етикети:
покана за участиесъвременно изкуствоSariev Contemporary
млади художници „Портфолио ден
Посетено:
1084
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29787-otvorena-pokana-kam-mladi-hudozhnitsi-za-uchastie-v-portfolio-den