Проекти

Електронната платформа за насърчаване на детското четене „Книговище“ стартира пълната си версия с Национално състезание по четене на 24 май 2019

24 деца от 24 населени места в България ще са посланиците на „Книговище“ в Националното 24-часово състезание по четене с разбиране

Електронната платформа за насърчаване на детското четене „Книговище“ стартира пълната си версия с Национално състезание по четене на 24 май 2019

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

На 24 май тази година „Книговище.бг“ кани българските деца да премерят сили с връстниците си в страната и чужбина в състезанието по четене с разбиране. От 00:00 часа до 24:00 часа на 24 май децата ще имат възможност да спечелят една от трите награди – безплатни годишни абонаменти за Книговище.

Условието: В състезанието могат до участват деца на възраст от 6 до 14 години от страната и чужбина. Влезте с профила си или създайте нов такъв на www.knigovishte.bg. Отговаряйте на въпросите към прочетени детски книги и трупайте точки. Колкото по-сложна е книгата, толкова повече точки носят правилните отговори. Грешните отговори отнемат точки, пропуснатите въпроси носят нула точки. Ако детето състави въпросник, който отговаря на стандартите на Книговище, получава точки, равни на максималния резултат от въпросника, умножен по три. Тримата състезатели, набрали най-много точки* в рамките на 24 май 2019, получават награди.

I награда – годишен абонамент за клас, включващ 30 индивидуални абонамента и един учителски. Абонаментът за клас дава възможност децата да се състезават едно с друго в „четенето с разбиране“, да виждат къде са в сравнение със съучениците си, да споделят препоръки и коментари за любимите им книги. Той дава възможност на учителя да проследява напредъка в читателските умения и практики на учениците си и да насърчава по адекватен начин развитието на способността им за осмислящо четене.

II награда - годишен семеен абонамент, включващ 4 индивидуални абонамента и един родителски. Семейният абонамент дава възможност децата в едно семейство да се състезават едно с друго в „четенето с разбиране“, да виждат къде са в сравнение с братята и сестрите си, да споделят препоръки и коментари за детски книги. Той дава възможност на родителите да проследяват напредъка в читателските умения на децата им.

III награда – годишен индивидуален абонамент. С него детето трупа точки, минава нива и се състезава с компютъра в една електронна игра, условието за участие в която е да четеш.

Тримата победители ще получат и книга по техен избор.

Победителите се определят от натрупаните през деня точки в Книговище, умножени по коефициент, отчитащ възрастта на участника.

Премерете сили с посланиците на Книговище от Асеновград, Бургас, Варна, Велико Търново, Генерал Тошево (Добрич), Дебрен (Благоевград), Казанлък, Котел, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, Своге, София, Стара Загора, Харманли...

Включете се в някое от събитията на живо – част от съпътстващата състезанието програма на Книговище на 24 май в населените места на посланиците на Книговище. Носете си книги и електронни устройства (телефон, таблет, лаптоп).

В София, в градинката на Народен театър „Иван Вазов“, близо до „Читалнята“, от 10 до 12 часа заедно с посланика ни Яна Йотова ще си говорим за книги и ще играем на Книговище. Макар и едва във 2. клас, Яна е Сенсей в Книговище.бг, т.е. шесто читателско ниво, най-високото, постигнато сред участниците в София.

В Асеновград, в книжарница „Знайковците“, от 11 часа шестокласникът Димитър Мандалчев ще представя на други любознателни читатели как още веднъж да се насладят на книгите, които четат чрез Книговище и да им помогне да се включат в Първото онлайн 24-часово състезание по детски книги.

По същото време в клуб THE HUB в Монтана второкласникът Мартин Христов ще демонстрира платформата пред други деца-читатели и заедно ще четат и ще се състезават в играта.

Като знак, че за любовта към четенето няма граница, и вдъхновителят на Книговище, Йото Кръстев, ще представи Книговище в Дом Витгенщайн във Виена, в рамките на честването на 24 май, организирано от Българското училище във Виена.

Всички посланици на Книговище ще се включат в празничните шествия за 24 май в своите населени места, облечени със специални книговищни тениски. Деца ще разказват на деца за играта и книгите и ще предават нататък любовта си към литературата. Не бързайте да съдите по възрастта им, те са големи читатели.

Срещите на посланиците на Книговище с други деца ще продължат до 1 юни.

Следете за актуална информация фейсбук страницата на Книговище.

* Посланиците на Книговище

. Алекса Спиридонова от Бургас
. Александър Стефанов от Варна
. Анета Иванова от Пловдив
. Анжелика Иванова от Своге
. Даная Митова от Благоевград
. Димитър Лачовски от Плевен
. Димитър Мандалчев от Асеновград
. Елена Папазова от Велико Търново
. Елина Севдева от с. Дебрен (Благоевград)
. Йоана Георгиева от Русе
. Йоана Дамянова от Пазарджик
. Йоана и Калоян Шикови от Ямбол
. Йоана-Виктория Кавръкова от Велинград
. Йото Кръстев от Виена
. Калина Генчева от Шумен
. Катерина Атанасова от Кърджали
. Малина Гладнишка от Враца
. Мартин Христов от Монтана
. Ния Иванова от Сливен
. Симона Димитрова от Генерал Тошево (Добрич)
. Стела Танова от Петърч
. Теодора Желязкова от Стара Загора
. Тихомира Демирева от Харманли
. Яна Йотова от София

 

* * *

„Книговище.бг“ е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетен текст и поощрява четенето за удоволствие.

„Книговище.бг“ е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава децата и младежите да четат. Тя е и читателски дневник, и пътеводител в света на книгите, който създава общност.

Като ползва техники, разработени в електронните игри (т.нар. геймификация), платформата цели да превърне четенето в модно и популярно занимание сред децата. Като във всяка електронна игра, в Книговище потребителите се състезават с компютъра и със себе си, но не като стрелят по враговете, а като четат повече и разбират по-добре прочетеното. Книговище прави децата горди от постигнатото чрез четене, дава им теми за разговор със съучениците, идеи за нови книги, които други като тях харесват.

Официалният старт на платформата е на 24 май 2019 г. Пробвайте я!

WWW.KNIGOVISHTE.BG

Книговище.бг е финалист в конкурса за социално предприемачество Промяната 2018/2019

 

За допълнителна информация:
info@knigovishte.bg
https://www.facebook.com/Knigovishte/

Автор: Екип на "Книговище"
22.05.2019 г. 16:36
Посетено: 956
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29674-elektronnata-platforma-za-nasarchavane-na-detskoto-chetene-knigovishte-startira-palnata-si-versiya-s-natsionalno-sastezanie-po-chetene-na-24-may-2019