Проекти

Новата програма на Литературни разходки •София•

Шест месеца разходки из литературна София

Новата програма на Литературни разходки •София•

 

◊ ЛИТЕРАТУРНИ РАЗХОДКИ •СОФИЯ• - ПРОГРАМА

Софийски страници – литературна разходка с Лора Шумкова

11 май | 12:00 ч. | площад „Независимост“

 

Литературна разходка с писател

Водещ: Миглена Николчина

24 май | 12:00 ч.

 

Детска литературна разходка

Водещ: Зорница Христова

01 юни | 11:00 ч.

 

Литературна разходка на английски език

Водещ: Лора Шумкова

12 юни | 18:30 ч. |площад „Независимост“

 

През 2018 г., в рамките на проекта „Скритите букви“, Фондация „Прочети София“ направи първите Литературни разходки. Големият интерес към тези градски турове, провокира създаването на шестмесечна програма, която ще очертае маршрути, наситени с интересни факти за знакови художествени произведения, истории за значими български писатели и за легендарни писателски места. От май до октомври в София ще се проведат близо 20 разходки със свободен достъп на български и английски език. Те ще включват още персоналните разкази на писатели и специално създадени разходки за деца. Сред водещите на Литературните разходки с писател ще бъдат Миглена Николчина, Георги Господинов, Ангел Игов, Мария Касимова-Моасе и Иван Димитров.

Началото на програмата ще бъде поставено на 11 май от 12:00 ч. на площад „Независимост“ (пред църквата „Света Петка Самарджийска“) с литературната поредица от маршрути, подготвени от Лора Шумкова – Софийски страници.

Лора е литературен теоретик и историк, критик и редактор. Интересува се от литературна и визуална семиотика, както и от литературната антропология на града. Нейните „Софийски страници“ ще включват шест спирки и много интересни подробности за това кога започва литературната история на София, за кафенето като място за литература и културно средище, за градът на мъжете и жените, за литературата, архитектурата и живописта, за  мемоарите, градския пътепис, роман и разказ, мислени като софийски жанрове.   

Част от програмата ще бъдат Литературните разходки, водени от писатели. Те ще започнат на 24 май, заедно с литературната теоретичка и поетеса Миглена Николчина, чийто личен тур ще бъде концентриран в софийския квартал Лозенец и ул. Елин Пелин. Там в близост са живели Дора Габе, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Валери Петров, Богомил Райнов. Тези разходки ще се провеждат веднъж месечно и техният формат ще бъде фокусиран предимно върху срещите със съвременни български автори – с техните разкази от първо лице, с любимите им места, литературни явления или градски легенди.

Съвсем закономерно, първата Детска литературна разходка ще бъде на 1 юни. Неин водещ ще е преводачката, авторка на детски книги и съосновател на издателство „Точица“ – Зорница Христова, която обещава четене, игри и литературни пътеки между Валери Петров, Йордан Радичков и Дора Габе.

Няколко от туровете ще се провеждат на английски език. Те ще са съобразени с чуждоезичната публика и тяхното съдържание ще е насочено предимно към съвременната българска литература, чуждестранни автори, свързани със София и информация за кирилицата и развитието на езика. Следващата Литературната разходка на английски език е на 12 юни и се осъществява в партньорство със „Столица Литература“ на фондация „Елизабет Костова“.

*

Визуална идентичност: Евгения Николова

Шрифт „Комета“ с автор: Кирил Златков

 

Литературни разходки •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ за 2019 година.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
08.05.2019 г. 15:35
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29588-novata-programa-na-literaturni-razhodki-sofiya