Проекти

Варна Дизайн Форум отбелязва 100 години Баухаус

Изложба и книга "Баухаус и архитектурата на българското Черноморие"

Варна Дизайн Форум отбелязва 100 години Баухаус

 

◊ СЪБИТИЕТО

По повод 100-годишнината на архитектурно-дизайнерската школа Баухаус, НПО Варна Дизайн Форум, с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова, осъществява със съдействието на Фонд Култура при Община Варна, мащабен изследователски проект за влиянието на Баухаус върху архитектурата на българското Черноморие през 30-те и 40-те години на XX век. Проектът е подкрепен също от Съюза на архитектите в България, Гьоте институт, Дворец и Музей Балчик, Агенция Бонбон.

С проучването и документирането на архитектурното наследство по Българското Черноморие в стил Баухаус, се цели както съхраняването на архитектурното наследство от 30-те и 40-те години на XX век, така и спирането на негативната тенденция за строеж на еклектични сгради в България.

Специален гост ще бъде изтъкнатият архитект Юрген Майер (Jürgen Mayer H.) от Германия, чиято реализация Метропол Парасол в Севиля, донесла му световна слава, е пример за интегриране на модерна структура и съхраняване на археологическо наследство в градска среда. Метропол Парасол влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дървена конструкция в света, висока 26 метра, с параметри 150:70 м. Дизайн на арх Юрген Майер с футуристична архитектура. Великолепна архитектурна метафора, инспирирана от купола на Севилската катедрала и фикусите в Пласа де Кристо де Бургос. Метропол Парасол е култово културно средище на няколко нива с интегрирано археологическо наследство, върху което в продължение на години преди това е бил разположен паркинг.

Проектът на Варна Дизайн Форум „Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“ предвижда поредица от прояви, които ще се проведат в следобедните часове на 17 май 2019 г. в Община Варна, Пленарна зала. Програмата включва пресконференция, откриване на изложба и премиера с мултимедийна презентация на книгата „Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“, лекция на арх. Юрген Майер и кръгла маса на тема "Градските пространства на Варна".

 

◊ ПРОГРАМАТА

. 14.30 - Пресконференция и откриване на изложбата „Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие"

. 15.00 – Премиера с мултимедийна презентация на книгата „Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие". Съставител проф. д-р арх. Росица Никифорова. Теми и автори: „100 години Баухаус! - Росица Никифорова; „Баухаус и началото на модерната архитектура във Варна“ - доц. д-р арх. Станчо Веков; „Архитектурата на Бургас от 30-те и 40-те години“ - Мина Георгиева; „Архитектурата на Балчик от 30-те и 40-те години“ - Росица Никифорова; „Наследството на Баухаус днес“ - Анета Василева.

. 15.30 - Лекция на арх. Юрген Майер от Германия за съхраняване на културното наследство и специално за работата му над Метропол Парасол

. 17.00 - Кръгла маса на тема "Градските пространства на Варна" с участието на арх. Юрген Майер

 

◊ 100 ГОДИНИ БАУХАУС

През 2019 г. навсякъде по света се отбелязва 100-годишнината от основаването на експерименталната немска архитектурно-дизайнерска Школа Баухаус. Продукт на Първата световна война, Баухаус отразява авангардните течения в началото на XX век, развитието на немската промишленост и последователните реформи в образованието по приложни изкуства. Концепцията Баухаус обвързва изкуства, занаяти, промишлен дизайн и архитектура с цел създаването на качествени, удобни и полезни продукти.

Баухаус / Bauhaus (нем., построй къща) е игра на думи - инверсия на Хаусбау / Hausbau (нем., строителство на къщи). Основана на базата на три висши училища в градовете Bаймар (1919-1925), Десау (1925-1932) и Берлин (1932-1933) от архитектите Валтер Гропиус, Ханс Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, Школата Баухаус е закрита под натиска на нацисткия режим през 1933 г. Но влиянието на Баухаус, превърнал се в родоначалник на модерната архитектурна естетика, се простира в цял свят, като радикално променя всички сфери на изкуствата - не само aрхитектурата и живописта, но и дизайна, театъра и танца, фотографията и дори музиката. Стремежът на Баухаус за цялостно обновление на средата, в която живеем, чрез постигане на „едно ново единство между изкуството и занаятите”, по думите на Валтер Гропиус, продължава да е актуален и днес. Шведската фирма ИКЕА е само едно от многото доказателства в тази посока.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
05.05.2019 г. 18:00
Етикети:
архитектуракръгла масаизложбапремиера на книгалекцияВарна Дизайн Форум
архитектурно-дизайнерска школа Баухаус
100 години Баухаус
„Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“
Посетено:
1162
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29564-varna-dizayn-forum-otbelyazva-100-godini-bauhaus