Проекти

За музиката: серия разговори с водещ Илия Граматиков

3 април - 5 юни 2019, Театрална зала „Алма Алтер“ - Софийски университет

За музиката: серия разговори с водещ Илия Граматиков

 

◊ ПОКАНА

За музиката: серия разговори с водещ Илия Граматиков

„За музиката“ е замислен като диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия ще предложи различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката.

Водещ на разговорите ще бъде музикологът Илия Граматиков, диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO.

Всички събития се провеждат в Театрална зала „Алма Алтер“ в Софийския университет с начален час 19:00. Входът е свободен.


3 април 2019

Оперният артист в дигиталната ера
с оперната певица Мила Михова

Мила Михова (сопран) завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Учи при българското сопрано Дарина Такова. През 2013 печели стипендията на Фондация „Борис Христов” за участие в оперното студио на Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където работи с оперната дива Рената Ското. От 2017 специализира с експерта по метода Voice Craft Лукреция Меса. Носителка е на награди от престижни конкурси. Репертоарът й включва редица роли и многобройни арии и ансамбли от Хендел, Моцарт, Доницети, Росини, Белини, Верди, Пучини, Масне, Гуно, Равел, Бърнстейн, Мур и др. Понастоящем е постоянен гост на Програмата за млади творци Fabbrica на Римската опера.

 

24 април 2019

Музика от дълбините
с философа Боян Манчев

Боян Манчев (София, 1970) е философ и драматург. Доцент към Департамент „Изкуствознание и история на културата” на НБУ, където преподава философия и теория на изкуството и културата; професор в Берлинския университет за изкуства, където преподава философия и съвременна критическа теория; гост-професор в СУ „Св. Климент Охридски” и Университета Холинс (Вирджиния / Франкфурт). Автор е на седем книги и близо двеста студии и статии, публикувани на български, френски, английски, немски, италиански, испански, португалски,  японски, китайски, руски, шведски, сръбски, словенски и други езици.

 

15 май 2019

Самотата на творческия акт
с композитора Георги Арнаудов

Георги Арнаудов е български композитор, преподавател в Нов български университет, доцент по композиция и хармония, доктор по музикознание и музикално изкуство. Автор е на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки. Носител е на национални и международни премии и награди. През последните години негови творби имат своите световни премиери в най-престижни концертни зали във Ванкувър, Виена, Лондон, Москва, Мюнхен, Ню Йорк, Париж, Пекин. Реализирал е записи на десетки свои творби и има издадени осем авторски звукозаписни албума.

 

5 юни 2019

Музикални препрочити на римски фрагменти
с културолога Николай Колев

Николай Колев завършва философия и културология в СУ „Св. Климент Охридски”, където е бил и хоноруван асистент по естетика. Преподавал е предметите от философския цикъл в 9-а Френска езикова гимназия в София. От 1998 до днес е хоноруван преподавател в НБУ. В продължение на 4 години заедно с Илия Граматиков води интердисциплинарния формат „Салон за музика и рефлексии”. Бил е сценарист, редактор и продуцент на предаването „Библиотеката” на БНТ. В момента е водещ на предаването. Бил е също редактор и водещ на предаването „Култура.бг” (бивше „Денят започва с култура”) на БНТ, а понастоящем е негов изпълнителен продуцент.

* * *

Модераторът на серията от разговори, Илия Граматиков, завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

 

Автор:
Културен център на СУ
Публикация:
01.04.2019 г. 15:42
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29297-za-muzikata-seriya-razgovori-s-vodesht-iliya-gramatikov