Проекти

Обществен съвет „100 години Ньойски договор“

Обществен съвет „100 години Ньойски договор“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 февруари 2019 г. беше учреден Обществен съвет „100 години Ньойски договор“ с идеята да провежда, координира и организира културни, научни, творчески и медийни прояви, свързани с отбелязването на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.

Общественият съвет е колективен орган, в който могат да се включат и други български граждани със свои идеи и предложения. До момента членове на съвета са: Любчо Трохаров, Зденка Тодорова, Сокол Алексиев, Милан Мераков, Иво Андровски, Слави  Гавазов, Захари Захариев, Славимир Генчев, Коста Вътков, Людмила Зидарова, Светлана Дяконова, Сергей Иванов, Христо Тепавичаров, Валентина Михайлова, Милчо Арсов, Ваня Стоилова, Антон Николов, Румен Стоянов, Коста Влахов, Георги Янков, Надежда Иванова.

На събранието бяха приети решения за провеждане на различни събития като: 

Инициатива за създаване на организация на потомци на западнопокраинци в гр. Плевен; провеждане на две културни прояви в Кюстендил - фотоизложба на местности, села, селища и хора в Западните покрайнини с автор Коста Вътков, а другата предвижда литературно четене; изготвяне на документ за Западните покрайнини, който да се предложи на обществеността; дипляната на Христо Тепавичаров, която предстои да излезе на български и английски език, да бъде основа, от която да се тръгне в уреждането на статута на Западните покрайнини; провеждането на Форум за съдбата на българите от двете страни на границата, който да се проведе в град Трън през месец май. Там да бъдат поставени и въпросите с екологичната катастрофа в Западните покрайнини и откриване на КПП при село Петачинци; в СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита документална изложба, посветена на Ньойския договор в рамките на която да има и изложение на книги, свързани с темата Западните покрайнини; да се проведе поредица от срещи със студенти в Клуба на студентите в Студентски град, на която да се обсъждат въпроси, свързани със 100-годишнината от Ньойския договор; да се популяризира ролята на американския президент Удроу Уилсън, който на Конференцията в Париж е защитил България; през месец юни в гр. Трън ще се проведе научна конференция, посветена на годишнината.

Програмата е отворена за още събития и инициативи.

Първата от проявите бе участието на Румяна Пенчева от Националния литературен музей и на Славимир Генчев в предаването по ТВ СКАТ за ролята и делото на Стилиян Чилингиров в защита на българите от Западните покрайнини в годините след Ньойския договор. Заедно с Емануил Попдимитров този велик българин е водил чуждестранни кореспонденти на границата при Стрезимировци, за да показва нерадостната съдба на българите от другата страна.

На 14 март т.г. Светлана Дяконова ще изнесе в салона на НЧ „Славянска беседа“ лекция „Документи от американските архиви, свързани с Ньойския договор“, а през април Славимир Генчев и Румяна Пенчева ще изнесат лекция - и трите в рамките на лекторията на Кръг СЛОВО и Обществения съвет „100 години Ньойски договор“ - посветена на Стилиян Чилингиров.

Автор:
Зденка Тодорова, член на Обществения съвет „100 години Ньойски договор“
Публикация:
08.03.2019 г. 13:30
Етикети:
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/29137-obshtestven-savet-100-godini-nyoyski-dogovor