Проекти

Премиера на сайта openartfiles.bg

10 февруари 2019, 14 часа, Софийска градска художествена галерия

Премиера на сайта openartfiles.bg

 

◊ ПОКАНА

Фондация „Отворени изкуства"
представя

Премиера на сайта openartfiles.bg
 
10 февруари 2019 (неделя), 14 часа
Софийска градска художествена галерия, ул. "Ген. Гурко" 1, София
Вход свободен
 
С участието на: Веселина Сариева (инициатор на проекта и идейна разработка, директор на фондация „Отворени изкуства"), Светлана Куюмджиева (артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019"), Вера Млечевска (куратор / главен редактор сайт и съдържание) и I-Creativ Studio (уеб дизайн и програмиране)
 

Фондация „Отворени изкуства" има удоволствието да ви покани на премиерното представяне на новия двуезичен уебсайт за българско съвременно изкуство www.openartfiles.bg, част от проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство", който цели да популяризира българското съвременно изкуство в страната и в чужбина. Това е нов проект на фондация „Отворени изкуства", част от нейната дългогодишна образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство", подкрепен e от Фондация „Пловдив 2019" и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


Сайтът openartfiles.bg представя база данни и архив за съвременно българско изкуство, онлайн библиотека и специално създадени тематични критически текстове. Оpenartfiles.bg е двуезичен и ще се обновява и допълва, за да създаде все по-пълна картина на процесите, основните проблеми, артистите и събитията в съвременната българска арт сцена.

Съдържанието е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин. Панелът Tеми съдържа специално създадени за Оpen Art Files авторски текстове на критици, куратори, историци на изкуството и художници, които да служат за ориентири на читателя. В Хора могат да се открият индивидуалните профили на художници, куратори, галеристи, историци на изкуството и критици, в Пространства – информация за държавни институции, нестопански творчески организации, частни галерии, донорски организации, неформални обединения – всички те включени на база съдържанието на тематичните статии. Панелът Документи представлява онлайн библиотека (статии, брошури от изложби, каталози, видео записи и други линкове и архиви, някои от които досега не са били достъпни онлайн), генерирана от останалите три панела.

В момента в сайта могат да се открият над 100 профила в панела Хора, 23 пространства, 15 ключови студии и библиотека от над 1400 ресурса, като през 2019 г. съдържанието му ще продължава да нараства. Тази година в рамките на проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство" ще се проведат и изложба, популяризираща уебсайта openartfiles.bg, образователен панел и програма за работни визити и лекции на международни арт професионалисти, които ще бъдат реализирани в Пловдив.

 
Представянето се реализира в партньорство със Софийска градска художествена галерия. 


„Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство" е проект на Фондация "Отворени изкуства", част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и в партньорство с Наградата Гауденц Б. Руф.

Автор:
Фондация „Отворени изкуства"
Публикация:
08.02.2019 г. 12:57