Проекти

"Книговище" - новата електронна платформа за детско четене

На 21 януари 2019 г. тръгва безплатната демоверсия на knigovishte.bg

"Книговище" - новата електронна платформа за детско четене

 

◊ КНИГОВИЩЕ

"Книговище" - нова електронна платформа за насърчаване на детското четене стартира с демоверсия и е финалист в конкурса “Промяната”

„Книговище.бг“ е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетен текст и поощрява четенето за удоволствие.

„Книговище.бг“ е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава децата и младежите да четат. Тя е и читателски дневник, и пътеводител в света на книгите, който създава общност.

Като ползва техники, разработени в електронните игри (т.нар. геймификация), платформата цели да превърне четенето в модно и популярно занимание сред децата. Като във всяка електронна игра, в "Книговище" потребителите се състезават с компютъра и със себе си, но не като стрелят по враговете, а като четат повече и разбират по-добре прочетеното. "Книговище" прави децата горди от постигнатото чрез четене, дава им теми за разговор със съучениците, идеи за нови книги, които други като тях харесват.

Официалният старт на платформата ще бъде на 24 май 2019 година, но още на 21 януари 2019 г. тръгва безплатната демоверсия на www.книговище.бг или knigovishte.bg 

 

Факти за "Книговище" и инициаторите:

• "Книговище" е проект на фондация “Гутенберг 3.0”, създадена специално за разработване на платформата от три ентусиастки: Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова. И трите работят в сферата на културата и образованието - "Книговище" е техният отговор на притесненията им като майки, но и техният начин да допринесат за решаване на проблема с функционалната неграмотност сред българските деца и младежи. 

• "Книговище" ще включва въпросници към книги за деца от 6 до 14 години, като в бъдеще ще се разширява и към по-големите. Въпросниците ще обхващат всички налични на български език книги за съответната възрастова група, вкл. и тези от задължителната и препоръчителна литература в училище.

• Само за 2 месеца в проекта са се включили над 100 доброволци от цялата страна. Те разработват въпросници по оригинална методология, създадена от Книговище.

• Проектът "Книговище" беше избран сред 120 кандидати и в момента е сред 5-те проекта-финалисти в конкурса “Промяната”. “Промяната” е инициатива на фондация Reach for Change България и Нова Броудкастинт Груп за насърчаване на социалното предприемачество в полза на децата на България.

• Само до 4 февруари 2019 г. всеки може да гласува за "Книговище" на сайта https://nova.bg/ promyanata/knigovishte

Бъдещето е в четящите деца! Защото независимо дали ще станат космонавти, проектанти на роботи, дизайнери или програмисти, четенето ще им помогне да възпитат ключови умения за идните десетилетия - критическо мислене, творчески способности, умение за съвместна работа и за общуване.

Демоверсията следете на www.knigovishte.bg/

* * *

www.facebook.com/Knigovishte/

Автор:
Екип на "Книговище"
Публикация:
20.01.2019 г. 18:10
Посетено:
1539
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28896-knigovishte-novata-elektronna-platforma-za-detsko-chetene