Проекти

Продължава месецът на Радичков в Пловдив

90 години Йордан Радичков - изложба, филм, лекция, книга

Продължава месецът на Радичков в Пловдив

 

◊ ЯНУАРИ - МЕСЕЦ НА РАДИЧКОВ

На 19 януари от 14 часа, като част от проекта „Януари – месец на Радичков“, жители и гости на Пловдив – Европейска столица на културата ще могат да присъстват на лекция-разговор за творчеството на Радичков и неговия пътепис "Неосветените дворове". В същия ден, поради големия интерес на публиката, от 16 часа ще бъде прожектиран документалният филм „Черкаски хроники“.

Разширеният разговор за пътуванията на писателя, написването на пътеписа за Сибир, записките му и творческия процес, ще бъде воден от проф. Инна Пелева.

На фона на изложбата със снимки от пътуването на Радичков през 1964 година, проф. Пелева ще разкаже за отпечатъка, който броденето по едно от най-суровите кътчета на земята оставя върху личността и твореца.

Специално място в разговора ще бъде отделено на новоиздадената за първи път в самостоятелно книжно тяло така наречена "чернова" по написването на "Неосветените дворове" "Сибирски тетрадки".

Тетрадките представляват един вълнуващ и нередактиран текст, който разказва за непосредствените впечатления на автора от пътуването и са единственото доказателство за творческия процес на автора.

Във филма „Черкаски хроники“ писателят говори за творчеството си, за българския театър и кино, търсенията в изкуството през творческия си път.

Разговорът и прожекцията ще се проведат в зала "Мексиканско изкуство", ул. "Артин Гидиков" 11, Пловдив, с вход свободен за двете събития.

 

Проектът е част от Пловдив - Европейска столица на културата 2019

 

Автор:
Пловдив 2019
Публикация:
15.01.2019 г. 18:05
Посетено:
927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28867-prodalzhava-mesetsat-na-radichkov-v-plovdiv