Проекти

"Wall-to-wall pоetry" вече и в 7 СОУ "Св. Седмочисленици"

Проект “Поезия върху стена” на ЕС

◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 18.10.2006 от 10 часа, пред сградата на 7 СОУ “Св. Седмочисленици” в София, се състоя тържественото откриване на “Унгарската стена” - част от проекта “Поезия върху стена” (’’Wall-to-wall poetry”) на страните членки на Европейския съюз.

Нейн автор е проф. Олег Гочев, преподавател в катедра “Стенопис” в Националната художествена академия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Tози европейски проект е по инициатива на Холандското посолство и стартира през 2004 г., с една основна цел - да сближи хората от различни националности с помощта на собствената им поезия, отразяваща не само таланта, но и мирогледа им.

Стихотворението, избрано от Унгария да краси стената на училището, е “Свобода, любов” на Шандор Петъофи, в превод на Радой Ралин.

То бе и поводът да се организира конкурс за есе в гимназиален курс под ръководството на г-жа Живка Симова. В него участваха и ученици от пети, шести и седми клас, ръководени от г-жа Весела Златева, които писаха приказка по друга негова творба - “Витяс Януш”.

Повече от 70 бяха участниците в това интересно начинание, но само 13 от тях бяха отличени с награди от Унгарското посолство и от Унгарския културен институт през юни тази година.

· Специални гости на церемонията бяха:
Негово превъзходителство д-р Йенъо Фаллер, посланик на Република Унгария,
посланиците на Португалия и Холандия,
г-н Бойко Борисов - кмет на София.

За финал, носителката на първо място в конкурска за есе - Виктория Йовчева от 12 клас, прочете на гостите откъс от своето есе, спечелило достойно голямата награда.
Автор:
Бианка Тошева
Публикация:
18.10.2006 г. 14:18
Посетено:
522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/2884-wall-to-wall-poetry-veche-i-v-7-sou-sv-sedmochislenitsi