Проекти

Програма на Фондация "Отворени изкуства" и галерия "Сариев" за откриването на Пловдив – ЕСК 2019

Програма на Фондация "Отворени изкуства" и галерия "Сариев" за откриването на Пловдив – ЕСК 2019

Изложба на Камен Стоянов

 

◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим да посетите Пловдив за дългия уикенд на откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 (11-13 януари 2019) и да ви посрещнем в неформалната културна точка, оформена от галерия Sariev Contemporary, офиса на Фондация "Отворени изкуства" и artnewscafe (ул. "Отец Паисий" 36-40), за да честваме заедно новата културна столица на Европа!

На 11 януари от 16 ч., заповядайте на откриването на самостоятелната изложба „!" на репрезентирания от Sariev Contemporary автор Камен Стоянов в галерията, в присъствието на художника. А от 18 ч. ви препоръчваме да отскочите до СКЛАД в сърцето на Тютюневия град, където ще се открие изложбата „Дим. Истории за тютюна" с куратор Весела Ножарова, и с участието на представения от галерия Сариев автор Стефан Николаев.

Приканваме ви да останете в Пловдив и на следващия ден за среща с Камен Стоянов и тур в изложбата „!" в галерия Сариев от 18-18:30 ч.

Веднага след това, в 19 ч., в разположеното до галерията artnewscafe ще наблюдаваме #заедно церемонията по официалното откриване на Пловдив – ЕСК 2019 „Ние сме всички цветове", към която ще има много добра видимост. Официалната церемония ще приключи в 20 ч. Вечерта ще продължи с музика и парти.

Приятелите и партньорите на Фондация "Отворени изкуства" ще могат да посетят офиса на Фондацията, който също се намира в непосредствена близост, да се срещнат с екипа ни, да получат информация за предстоящите ни и минали наши проекти като Open Art Files, Нощ/Пловдив, Алтернативна карта на Пловдив, Въведение в съвременното изкуство, Fluca - Австрийски културен павилион, улица "Отец Паисий" и други. 

11 януари, петък

. 16:00 – откриване на изложбата „!" на Камен Стоянов, Sariev Contemporary (ул. "Отец Паисий" 40)
. 18:00 – откриване на изложбата „Дим. Истории за тютюна", СКЛАД (ул. "Екзарх Йосиф" № 16)
 
12 януари, събота

. 18:00-18:30 – среща с Камен Стоянов и тур в изложбата „!", Sariev Contemporary (ул. "Отец Паисий" 40)
. 19:00-20:00 – церемония по официалното откриване на Пловдив – ЕСК 2019 „Ние сме всички цветове", бул. "Цар Борис III Обединител" (в непосредствена близост)
. 17:00-22:00 – #заедно в artnewscafe, питиета и приятели (ул. "Отец Паисий" 38)
. 17:00-19:00 ч. / 20:00-22:00 ч – Open Office Night - Фондация "Отворени изкуства" (ул. "Отец Паисий" 36)
 

* * *

За изложбата на Камен Стоянов:

Изложбата представя един самоироничен поглед върху изкуството и обграждащата ни социална среда и задава въпроса къде е границата между двете. На входа на галерията посетителите ще бъдат посрещнати от неонов надпис „Forget it, we can't afford this" (Забрави, не може да си го позволим). По думите на автора на текста към изложбата – кураторът Борис Костадинов – този надпис напомня за реакцията на група приятели, незаинтересовани от съвременно изкуство, които при влизането им в подобен тип пространство, казват „Ох, това не е за нас".
 
Заиграването с парадокса, който е толкова често срещан в живота ни, че вече сме го приели за даденост, е типично при Камен Стоянов. Чрез своя „интелектуален, ненатрапчив и в същото време достатъчно остър, конкретен и визуално „стряскащ" език", както го определя Борис Костадинов, художникът създава художествени метафори от абсурдните обстоятелства или обекти от ежедневието ни, в което до голяма степен се крият значенията на неговото изкуство.
 
В цикъла от филм и три фотографии „Фантазията е по-важна" например, Стоянов разработва фикция около три безумно изглеждащи къщи за гости в полу-обезлюденото село Марчево – а именно сградите „Спа хотел Айнщайн", посрещащ гостите си с бутафорна кукла на гениалния учен в стил Мадам Тюсо, „полу-злокобен, полу-смешен средновековен замък, „поникнал" близо до гората", и една съвсем истинска къща, построена с покрива надолу, в която всичко е наобратно. По думите на Борис Костадинов авторът „разглежда някакви форми на въображение, което е впрегнато в идеята за разработване на бизнес модели. Популярното публично изкуство, което бива използвано за атракция, която да привлича клиенти."
 
Обектът-фотография „Удивителен знак", който е дал името на изложбата, трансформира една самодейна градска намеса на неизвестен човек, сковал уличен знак от подръчни материали, за да се обозначи шахта, на която е открадната решетката. На знака е изрисувана със спрей удивителна. Стоянов използва фотографията на този обект, за да направи един вид негово копие, в което обаче се съдържа образа на оригинала.
 
След време, прекарано сред творбите на Камен Стоянов, сякаш така категоричната удивителна започва да приема характер на въпросителен знак.
 
Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
08.01.2019 г. 17:45
Посетено:
944
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28820-programa-na-fondatsiya-otvoreni-izkustva-i-galeriya-sariev-za-otkrivaneto-na-plovdiv-esk-2019