Проекти

Предпремиерно представяне на сайта openartfiles.bg

Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство

 Предпремиерно представяне на сайта openartfiles.bg

 

◊ ПОКАНА

Фондация „Отворени изкуства" и Фондация „Пловдив 2019"  
ви канят на

Предпремиерно представяне на сайта openartfiles.bg
 
18 декември 2018 (вторник), 17:30 часа
СКЛАД, ул. "Екзарх Йосиф" 16, Пловдив
Вход свободен
 
С участието на: Веселина Сариева (инициатор на проекта и идейна разработка), Светлана Куюмджиева (артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019"), Вера Млечевска (куратор / главен редактор сайт и съдържание) и I-Creativ Studio (уеб дизайн и програмиране)
 
 
Фондация „Отворени изкуства" и Фондация „Пловдив 2019" имат удоволствието да ви поканят на първо публично представяне на новия двуезичен уебсайт за българско съвременно изкуство openartfiles.bg, част от проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство", който цели да популяризира българското съвременно изкуство в страната и в чужбина. Това е нов проект на Фондация „Отворени изкуства", част от дългогодишната образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство" на фондацията, и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Представянето ще се състои на 18 декември 2018, от 17:30 ч в СКЛАД, ул. Екзарх Йосиф 16, Пловдив.
 
Сайтът openartfiles.bg представя база данни и архив за съвременно българско изкуство, онлайн библиотека и специално създадени тематични критически текстове. Оpenartfiles.bg е двуезичен и ще се обновява и допълва, за да създаде все по-пълна картина на процесите, основните проблеми, артистите и събитията в съвременната българска арт сцена.

Съдържанието е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин. Панелът Tеми съдържа специално създадени за Оpen Art Files авторски текстове на критици, куратори, историци на изкуството и художници, които да служат за ориентири на читателя. В Хора могат да се открият индивидуалните профили на художници, куратори, галеристи, историци на изкуството и критици, в Пространства – информация за държавни институции, нестопански творчески организации, частни галерии, донорски организации, неформални обединения – всички те включени на база съдържанието на тематичните статии. Панелът Документи представлява онлайн библиотека (статии, брошури от изложби, каталози, видео записи и други линкове и архиви, някои от които досега не са били достъпни онлайн), генерирана от останалите три панела.

В момента сайтът стартира с около 100 профила в панела Хора, 20 пространства, 15 ключови студии и библиотека от над 12300 ресурса, като до края на годината броят им ще нарасне до повече от 120 индивидуални профила, над 30 пространства, 25 студии и 14000 библиотечни ресурса. През 2019 г. сайтът ще се допълва и ще бъде окончателно пуснат през м. февруари. През следващата година в рамките на проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство" ще се проведат и изложба, популяризираща уебсайта openartfiles.bg, образователен панел и програма за работни визити и лекции на международни арт професионалисти, които ще бъдат реализирани в Пловдив.
 

„Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство" е проект на Фондация "Отворени изкуства", част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и в партньорство с Наградата Гауденц Б. Руф.

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
17.12.2018 г. 16:51
Посетено:
943
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28765-predpremierno-predstavyane-na-sayta-openartfiles-bg