Проекти

Арт Лабиринт 2018

20 години Зона за изкуство - Илинденци

Арт Лабиринт 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Арт център - Илинденци"

представя

творческа проява

"Арт Лабиринт 2018"

20 години Зона за изкуство - Илинденци

13 октомври 2018 г., събота, 10.30 ч., Скулптурен парк Илинденци

 

Фондация „Арт център - Илинденци” е неправителствена организация с нестопанска цел, създадена през 1998 година от изтъкнати български творци. Тази група от съмишленици и приятели на изкуството прави реалност една идея на скулптора Иван Русев, възникнала още през 90-те години на миналия век за създаване на уникален скулптурен парк в с. Илинденци, община Струмяни. Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 скулптурни произведения, хармониращи с природата. Няколко от тях Форумът – действащ амфитеатър с над 350 места; Езерото Йорданов ден – мястото, където местните хора хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки – обединени в скулптурен проект Мрежата са мащабни проекти, осъществени с усилията на много участници. Такава реализация е и Мраморният град на изкуствата. Всички те неизбежно приобщават жителите на селото, гостите и участниците в събитията на Арт центъра към съвременната скулптура.

За изминалите 20 години в симпозиумите и пленерите, организирани от Фондация „Арт център - Илинденци” са участвали 164 автори, освен от България, скулптори и творци от Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония. Забележително е творческото присъствието на осем потомствени каменоделци от град Сакурагава, Япония. Фондацията е инициатор и други творчески прояви – музикални изпълнения и събития, обхващащи широк кръг хора на изкуството, както и практики за работа с деца, ученици и студенти.

Инициативата „АРТ ЛАБИРИНТ 2018” цели организирането на събитие, което да представи съвременното европейско изкуство в пространството на скулптурния парк в с. Илинденци като част от европейската и световна култура и културно наследство. В парка са експонирани и представени творби на 164 творци от България, Европа и света, като той е пример за уникален творчески проект, който се развива вече 20 г. и задълбочава положителната роля, която българската култура заема на европейската сцена.

Събитието си поставя за цел дискусия и обмен на информация между автори и публики за значимите европейски и български творци, които със своя талант, дух и авторитет оставят ярка следа не само в обществото ни, а и в Европейското и световно културно пространство. В творбите им оживяват търсенията на културното съвремие, за да останат творческа опора за поколения напред.

Планираме в рамките на едно мащабно културно събитие и отворена дискусия между творци и публика да покажем развитието на съвместния творчески диалог в пространството на планината, приютила скулптурната експозиция.

В пространството на Арт центъра, стопанисван съвместно с община Струмяни ще бъде подготвена новата експозиция от художествени и скулптурни творби, която ще обогати колекцията от съвременни творци и ще бъде представена по време на еднодневно събитие, организирано за широката публика. За желаещите да посетят събитието ще бъдат организирани автобуси от София през Благоевград до Илинденци и обратно.

Ще бъдат представени проект “Преди 60 млн години - реката”, НОВИЯТ ОБЕКТ – Арт обект на Ани Покровнишка - КОНЯТ, НОВИ КЛАСИЧЕСКИ ФОРМИ В МУЗИКАТА в пространството на каменните градежи; НОВИТЕ ГРАДЕЖИ В МРАМОРНИЯ ГРАД – Развитието на проекта на Иван Русев, Представяне на НОВИ постъпления в „ГАЛЕРИЯТА В ПЛАНИНАТА”, представяне на снимки от изложбата, организирана с финансиране на Столична програма “Култура” в Софийска градска художествена галерия, както и филми за развитието на културното пространство и неговата значимост на европейско ниво.

Инициативата се осъществява по проект, финансиран от Министерство на културата по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

* * *

Повече информация: http://www.artcenterilindentci.com

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1920734034897635/

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.10.2018 г. 13:03
Етикети:
проект
Зона за изкуство Илинденци
Фондация "Арт център-Илинденци
Посетено:
1037
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28374-art-labirint-2018